Бойко Борисов напълно подкрепя НАТО и действията насочени към Русия. Това заяви бившият премиер по време на среща на ГЕРБ. Той разкритикува действията на управляващите по отношение на напрежението в Украйна.

„Не чакаш да дойде съвета да ти кажат какво ще правиш, когато си премиер, службите за сигурност те уведомяват веднага и трябва да действаш“, заяви той.

Борисов е категоричен, че по темата с Украйна трябва да бъдем максимално решителни и не трябва да бъдем определяни като страна, която се колебае. Той обвини и външния министър, че няма никаква ясна позиция.

„Ако се достигне до военен конфликт в Украйна,  България ще бъде потърпевша. Като едно от нещата, които ще бъдат най-засегнати е туризмът по Черноморието. Няма да получим никакви компенсации при евентуални военни действия, та ние все още нямаме план за възстановяване“, каза Борисов.

„Ние сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един, ще спре агресията. Ние подкрепяме всичко по плановете на НАТО, което е разписано за България. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия“, коментира още Борисов.

Борисов е категоричен, че това не е лично мнение, а решение на изпълнителната комисия и позиция на парламентарната група на ГЕРБ. Той призова депутатите от партията да отстояват тази позиция.

Според него, религиозните храмове у нас трябва да заплащат потребителски ток, а не промишлен, тъй като сметките вече са непосилни за тях.

Той коментира и темата с руския газ.

"Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. метра газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит. Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България", обясни Бойко Борисов.