Причината за ареста на бившия премиер Бойко Борисов е свързана с евентуалното гласуване на военна помощ за Украйна. Самият той потвърди тази версия на брифинга, който даде веднага след обвиненията, отправени от бизнесмена Васил Божков. 

"Във вторник тук беше посланикът на Украйна и ние им обещахме пълна подкрепа. "Нахалството" ми продължи и на следващия ден, когато потвърдих това пред бившия президент Порошенко. И в четвъртък ме арестуваха. За да може, ако влезе такава тема в парламента, ГЕРБ да я подкрепи. Но искам да кажа, че ние сме европейска партия и ще подкрепим всякаква помощ за Украйна", заяви Борисов. 

"Какво би станало, ако аз бях арестувал Станишев?", попита риторично бившият премиер. "Когато един гражданин ми донесе изгубения от него доклад, а аз отидох и му бях свидетел в съда, за да го оправдаят. А сега премиерът става свидетел на човек от списъка "Магнитски с 19 обвинения. Това е!"

"Всички видяха, че това правителство не става. Срива се. Сега се чудят как да откраднат зърното, след като откраднаха газа. Направиха олиото, торта в пъти по- скъпи. Заплашиха младежите от ГЕРБ с 5 години затвор. Те ли предизвикаха опашките в Белгия, Гърция, Западна Европа? Това ли е демокрацията? Това ли е промяната? Сега чувам, че обвиняват за неуспехите си редовите служители", възмути се Борисов. 

След това той разказа за ареста в четвъртък.

"Беше внезапно и изненадващо. Свариха ме на масата с децата. Претършуваха всичко, като започнаха от кухнята, през баните, чинии, тенджери. След това в спалнята, дрехи, чорапи, всичко долу и върви един и снима. Белким да намерят нещо. Както по-късно станаха ясно от думите на Рашков – злато и пари. Никога не съм имал злато, кюлчета. Никога Горанов не ми е донасял пари. След това продължиха гаражи, мазета, тавани, двора. И не могат да намерят нещо да покажат. И накрая подписваха протокол за изземване и претърсване. Подписах го и мисля, че си отиват. А те – казаха ни да ви арестуваме. Взели поемни лица - курсанти от Симеоново. Питам ги – къде е неотложността? Така ни наредиха! А те преварили с прессъобщението и отвън ме чакаха журналисти. Аз ги чух, когато разпоредиха на всяка цена да ме изведат с белезници пред медиите. От коалицията ми казаха, че когато Петков им обяснявал, че така или иначе ще се ходи на избори, му трябвало за предизборната кампания да се хвали, че ме е арестувал. За 24 часа никой не ме разпита. Но тарикат мъж не писка", заключи Борисов. 

След това бившият премиер направи паралел със ситуацията в Русия и издевателствата на Путин над Навални. "Имаме същата ситуация като Путин с Навални. Путин разпорежда и му дават на Навални 5, 9, 13 години затвор. Никой не го пита виновен ли е или невинен. Важното е да откраднат живота", заключи Борисов. 

Според него управляващата коалиция е тотална щета във всяка една сфера. "По половин милиард заеми всяка седмица. Някъде видели ли сте подобрение? Поне в една сфера! Важната тема сега е БНБ. Ние взехме Димитър Радев от Вашингтон , доказан специалист и заедно с Горанов вкарахме България в чакалнята на Еврозоната. А сега двама кандидати - и кой от кой по не става. Нас никой не ни е търсил. Ако някой ни потърси по темата - ще дебатираме". 

Бившият премиер заяви, че след четвъртък вече не се чувства сигурен, той като са преминати всички граници на закона.

"Тези хора са готови на всичко. Ще се запечатам в една стая, за да не ми подхвърлят нещо. Севда ви е колежка, разпитайте я нея. Те не са си предупредили дори главния секретар, коалиционните партньори за ареста на лидера на опозицията, какво повече да говорим“, заключи Борисов. 

Борисов призова прокуратурата да оповести всички действия по разследванията срещу него, убеден, че обвинителите си вършат работата. Той каза това в отговор на твърдението на Божков, че институцията бездейства.

„Човек с 19 обвинения има своята защита теза и си я спазва. Той вероятно има адвокати, които му казват какво да говори“, заяви лидерът на ГЕРБ.

"Аз говоря само това, което знам и се кълна в това, което знам", допълни експремиерът. 

„Това е от две години, да – приемам, трябвало е  да влязат внезапно и да намерят каквото искат да намерят. Всички тези лъжи и манипулации в Държавната резиденция, рано или късно ще стане ясно как са направени. Целта беше това да материализират. Рашков се изпусна пред телевизията, че са търсели пари и злато, а не документи“, коментира Борисов.

Журналист констатира, че Борисов твърди, че не е получавал пари от Божков. Бизнесменът обаче заяви по-рано на брифинга си, че пари е давал на Горанов, който после ги предавал на бившия премиер. Тогава Борисов отговори:

Не, аз твърдя, че и от Горанов не съм получавал пари!“.

В отговор на въпроса дали Горанов е взимал пари, бившият финансов министър заяви, че още през 2019 година пред НС е изнесъл всички факти и данни за този процес.