ГЕРБ иска свикването на извънредно заседание на парламента. Поводът е напрежението около Украйна.

„Внасяме 59 подписа на депутати, при необходими 48 за свикване на извънредно заседание на парламента. Давано ли е, искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия", попита бившият премиер  Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ във връзка с ескалацията на конфликта между НАТО и Русия и изпратените допълнителни подкрепления в Източна Европа от страна на Алианса.

"От чуждите разбираме за всичко това. Логичен е въпросът: когато НАТО е в пълна бойна готовността, в какво състояние е българската армия. Дали, кой и как? Защото до този момент сме чули три изявления на Кирил Петков, на външния министър - остро, на военния - уклончиво", обяви Борисов днес.       

"Какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за бойни действия на 300-400 километра от България. На последно място е газът", каза още той.

 "Давано ли е, искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия", попита  Борисов. Т

"И в този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния свика КСНС. Ние не знаем какво се случва. Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва", изрази недоволството си Бойко Борисов. Той изтъкна, че темата е толкова сериозна. И нас пряко ни засяга.

"НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни отвсякога и да отстояваме нашите интереси, да защитаваме нашата сигурност", добави лидерът на ГЕРБ. "Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО значи бойна готовности за нас. Какво правим ние? Правим се, че няма проблем, не го забелязваме, не участваме в решението? Тотална международна изолация", заяви Бойко Борисов.