Бойко Борисов даде брифинг в централата на ГЕРБ след поста на премиера Кирил Петков за българските действия в подкрепа на Украйна. По-рано лидерът на ПП заяви, че има червени линии в коалицията, като БСП и ДСБ са на двете крайни позиции, относно военната помощ за Украйна.

Премиерът: Коалицията е разкъсана в двете крайности за Украйна, трябва БСП и ДБ да сближат позициите сиПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор, написа Кирил Петков

„Прочетох го няколко пъти поста на премиера Петкова, за да се опитам да разбера какво иска да каже. То всичко вече е червено, а той говори за червени линии”, заяви Борисов. Той започна абзац по абзац да говори относно изявлението на Петков.

„Той казва – помогнахме на 90 000 украинци, които са в България и ще продължим да помагаме. Неговият министър на туризма какво казва –„3 месеца хуманност към украинците стигат. Трябва да излязат на пазара на труда и да работят, както всички останали””, каза Борисов.

Той бе изключително критичен и към отношението на българските власти спрямо външния министър на Украйна Дмитро Клуеба, който е на посещение у нас.

„Ако се вслушаме в думите на Кулеба, всъщност той казва, че нашият премиер не е сериозен и лицемерен. Петков казва, че сме дали каски и жилетки на Украйна. Това значи, че искат украинците да умрат защитени. На тях им трябват оръжия”, каза Борисов. Той даде пример и как управляващите не са дали на Кулеба да говори в българския парламент, а той стоял като сирак в коридорите на Народното събрание.   

В същото време пък президентът на Украйна Влодимир Зеленски е говорил чрез конферентна връзка в десетки парламенти в ЕС и света за ситуацията в Украйна.

Борисов захапа и поведението на Христо Иванов, който се въртял ту на една страна, ту на друга.

„Христо Иванов каза ще свикат коалиционен съвет във вторник, че управлението е стабилно, а само допреди 20 говореше, че те не участват в коалицията? Ице, нямаш ли достойнство? Нямате ли принципи? Нали сте дясна партия… Корнелия Нинова е по-мъж, неслучайно искаше да се разбираме навремето по мъжки.  Тя каза на 10 април: „Ние няма да подпишем за военна помощ за Украйна, ако искат да ме сменят– точка”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че коалицията вместо да решава проблемите в страната си е гласувала 10 дни ваканция на парламента.

„ Няма нито Украйна, нито тока, нито офшорките или цените… Отидоха да си почиват с новите БМВ-та 7-ма серия, щото не им харесваха джипките, които бяха 15-годишни”, заяви Борисов.

Темата за ремонтите на пътищата също не бе подмината от Борисов. Той каза, че откакто ГЕРБ не са на власт от 1 година не се е направило нищо в страната. Още повече, че сега е пролет – отварят се дупки по старата инфраструктура, а правителството нехае. 

„Казах ви, че новите договори ще са поне с 30%  по-скъпи, от тези, с които се ремонтираше досега, а не се знае кога ще се възстанови работата”, заяви Борисов.