Българското общество губи 28% , като не купува директно от Газпром, а от дъщерна фирма на руската фирма в Румъния, ние пак купуваме руски газ, но по-скъп. Това заяви Делян Добрев, като според изнесените от него данни в момента страната ни купува газ не на 86 евро – каквато е цената директно от доставчика, а на 110 евро.

„От това печели единствено „Промяната“, като се разпределят едни пари в техни офшорки и самият „Газпром“, тъй като от компанията не биха се съгласили на такава схема, ако нямат кяр. Ние сме пуснали сигнал и до ДАНС и до МВР и очакваме да бъде извършена проверка. Написали сме и писмо до Демерджиев, тъй като все още резултат няма и настояваме той да провери защо това е така“, каза още Добрев.

„Както виждате Делян Добрев доказа с числа, че всичко това е истина. Ясно се вижда и, че за периода февруари-май България е станала три пъти по зависима от Русия по отношение на стокообмена. В същото време българската политика е задушена от лъжа и лицемерие. Имаме едни политически лидери, които водят яростна антируска реторика, а в същото време продължават да купуват руски газ“, коментира Томислав Дончев.

„Александър Николов не отрече, че е купуван руски газ, но отрече, че цената е била крайно завишена. Ние затова имаме фактури, за да покажем конкретни цифри. Абсолютно същата схема се отнася и за „Лукойл“. Ние отново заявяваме, че сме готови да се подпишем на декларация за пълна диверсификация от Русия, само да кажат. Само ни призовават, а всъщност нищо – нито са ни изпратили, нито има подписка. Политическото лицемерие е чудовищно в момента. Нинова иска да поднови отношенията с „Газпром“, а в същото време тя като министър ги спира. В същото време ПП и ДБ казват, че БСП са най-добрият им партньор, а са готови да протестира срещу това решение“, каза бившият премиер Бойко Борисов.

Според него е „похлупена“ темата за организираните частни партита в почивните бази на МВР, за които съобщи Иван Демерджиев, както и изказването на зам.-министъра по транспорта Красимир Папукчийски, че пощите са хакнати заради интерес на частна куриерска фирма.

„В други години медиите щяха да ме съсипят от въпроси по тези два въпроса, а сега всичко се замита“, каза още той.