Нещата се развиват по реда на закона. Каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще се вземе. Може да бъде в една или в друга посока. Трябва да припомня - по сега действащия Наказателно-процесуален кодекс разследващите органи не могат да образуват производство в спокойна обстановка. Те могат да поставят началото на едно същинско разследване само в неотложни случаи. Ако случаят е обичаен, съответната служба на МВР праща материалите в прокуратурата. От момента, в който аз съм министър, забелязах че в десетки, да не кажа стотици случаи материалите от МВР някак си „потъват“ в прокуратурата.

Това заяви в предаването „На фокус с Лора Крумова” министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по повод  задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, неговата пиарка Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов

Той обясни, че когато се изпращат материали във връзка с бивши управляващи, прокуратурата се стреми да бави нещата.

„Който се плаши от битки, да си намери по-спокойно поприще. Ние се убедихме, че прокуратурата следи внимателно интересите на бившите управляващи. Когато обвинението прочете в един материал, който й е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и пиарката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност. Или бави процесите и развитието на делата, а от друга страна нямаме обратна информация тя какво прави”, допълни той.

На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябваше да се състои, че трябва да се състои всеки петък”, каза Бойко Рашков. И посочи, че хората коментират шкафчетата и кюлчетата от снимките в спалнята на бившия премиер. По думите му, няма никакви грешка на МВР и проверката е напълно законосъобразна. 

Според него свързването на посещението на Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица. "Тя цели да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление на страната сега с главния прокурор на Европейската прокуратура". 

Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. "Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура". 

По думите на Рашков той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация. „Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, заяви той.

Рашков заяви, че името на Менда Стоянова в прессъобщението за арестите е било грешка. 

Той съобщи също, че очаква главният прокурор да поиска да се снемат имунитетите на народни представители. Но не спомена конкретни имена.