Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес кризата, обхванала държавата и парламентаризма. Той обвини премиера Кирил Петков в страх и лъжи.

"Френското предложение за Северна Македония е много добро. Вярвам на Макрон и на ЕС." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на партията.

Свидетели сме на един страхлив премиер. Както обещах в събота, запознахме с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за РСМ и Албания. И трябва да ви кажа, че текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове, и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС", заяви Бойко Борисов.

"Аз се наслушах вчера на смелчаците. Премиерът взима и тежки решения, когато се отстоява принципа. Аз не мога да си представя как най-важната тема за България, за Америка, за Европа, той не я бил чел. Аз не мога да си представя как казва, че някой му пречил да внесе предложение в парламента. Той се страхува. Той разчита на това, че ние сме истинска евроатлантическа партия и коалиция и ще свършим нещата. И ние сме съгласни с президент Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка за РСМ.

Много от нас са заблудени и се заблуждават от техните приказки. Българското и македонското правителство не е свършило нищо" допълни Борисов.

"Протокола даже не е подписан, той не  е свършил нищо. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че Слави Трифонов му пречил, че ГЕРБ му пречили. Помня какви решени взимахме по време на кризата.

Какво предателство има в това да накараш двата народа да бъдат една общност? Защо се страхува? Кажете какво ще правите с протокола. Какво сте направили и защо лъжете?

Депутатите от ГЕРБ съм ги помолил, ако ми вярват да подкрепят предложението. Имаме 59 депутата, да подкрепим РСМ и Албания. Искаме да се свика веднага МС и да се реши", каза още бившият премиер.

Според него подкрепата на РСМ към ЕС е най-доброто решение за бъдещето на Балканите, ЕС и България. Той се обърна и към депутатите от ГЕРБ.

„Вярвайте ми, че по този път трябва да вървим. Ние няма да допуснем путинизация“, заяви Борисов. Той благодари на патриарха и владиците за вдигането на схизмата от македонската църква. Относно вотът на недоверие бившият премиер коментира, че това е парламентарна практика и неговата партия е преминала през седем такива, но никога никой не е нарекъл „мафия“.