Бившият ректор на УХТ проф. Кольо Динков вероятно ще бъде назначен за областен управител на Пловдив, научи TrafficNews. Очаква се неговото назначение да стане факт до няколко дни. Той е по предложение на „Продължаваме промяната“, като почти всички губернатори ще бъдат от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Останалите ще бъдат по предложения на „Демократична България“.

Това се случва на фона на скандалите между двете управляващи партии, които взаимно се обвиняват в задкулисни действия при назначаване на ключови фигури в държавата.  По закон областните управители се назначават от министър-председателя. Така Николай Денков може да посочи всички 28 губернатори.

Борисов: Ротация може и да няма, ПП искат да управляват едноличноСпоред лидера на ГЕРБ се прави поголовна смяна на кадри в министерства, агенции, искат и регулаторите

Христо Иванов: Няма да има правителство параванче с нашата подкрепа

Според източници на TrafficNews ГЕРБ и ПП – ДБ не са договаряли имената на губернаторите.

Проф. Кольо Динков е роден в Първомай, като два мандата е бил ректор на Университет по хранителни технологии от 2011 до 2019 година.

Името му нашумя, след като през 2021 година КПКОНПИ го глоби с 10 000 лева за конфликт на интереси. Освен това той трябваше да се върне 22 хил. лева, взети като хонорар по проект, в който той е назначил себе си за ръководител на европейски проект. Решението беше потвърдено от всички инстанции.

Заради конфликт на интереси: Глобяват бивш ректор на УХТ - Пловдив, КПКОНПИ му отнема над 20 хиляди леваНарушенията му се изразят в направеното предложение за лично участие в проект