"Нека никой да не си мисли, че ще има правителство параванче в България с нашата подкрепа" - това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като парламентарната група на ПП-ДБ не влезе в пленарната зала.

"Тук стояха Мария Габриел и акад. Денков и заедно анонсираха ангажимента между първата и втората политическа сила, че регулаторите преди да се стартират процедурите, ще има механизъм за обсъждането на това кой ще бъде избран, за да можем да си гарантираме, че няма се случи точно това, което виждаме в момента. Че докато правителството се опитва да работи зад гърба му, то се използва като параванче, зад което едно друго мнозинство с "Възраждане" и ДПС ще попълни регулаторите", каза още Иванов.

Думите на Иванов идват след като тази сутрин в дневния ред на депутатите влезе приемането на правила за избор на шефове на БНБ, здравната каса и Сметната палата.

"Искаме ясно спазване на поетите ангажименти, да се договори механизъм за предварително съгласуване на всички процедури за регулаторите преди те да стартират, не сега Бойко Борисов да ми обяснява, че не ми стигали седем дена, при стартирана процедура", обясни той.

"Тази сутрин парламентарната група на ПП-ДБ няма да влезе в зала днес, защото ние ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими" - каза съпредседателят на ПП Кирил Петков на брифинг в парламента.

Депутатите от ПП-ДБ отказаха да влязат в парламентарната залаПричина е отказаното изслушване на министъра на правосъдието

"Едно от най-големите събития в последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала, бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". След това същия следобед правната комисия поиска да бъде изслушан министъра на правосъдието за същата тази подмяна между Гешев и Сарафов. Комисията беше блокирана от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Антикорупционният закон, при който имахме уговорка, че двата закона на ГЕРБ и ПП-ДБ ще бъдат вкарани в зала заедно за първо четене. Нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство", припомни той и обясни, че ясно са предупредили, че така не може да продължава.

"Във вчерашния ден следобед три регулатора - Сметна палата, БНБ и здравната каса бяха вкарани в комисия. Тук нарушението от нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани от ГЕРБ, ПП-ДБ внимателно, така че всеки регулатор да има само кандидати с безупречна репутация и всичките процедури също да бъдат обсъждани. Тази договорка беше нарушена във вчерашния ден", обясни Петков.

Ако някой си мисли, че това е цената - всички регулатори, които са с мандати по пет години, да бъдат заменени хората с това скрито мнозинство ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", много се лъже. Няма как да дадем контролите в ръцете на това мнозинство без обсъждане, прикрито и набързо, заяви бившият премиер.

Като "демонстрация, че има друго мнозинство" определи съпредседателят на ДБ Христо Иванов поведението на ГЕРБ.

Борисов: Ротация може и да няма, ПП искат да управляват едноличноСпоред лидера на ГЕРБ се прави поголовна смяна на кадри в министерства, агенции, искат и регулаторите