Нито един пловдивчанин не е водач на листа на основните политически формации, които имат шанс за участие в 48-ото Народно събрание. Днес в 17:00 часа изтече крайният срок за регистрацията на листите, които ще се борят за доверието  на гласоподавателите на 2 октомври.

За пореден път лидерите на формациите или част от авангарда на партиите са пуснати в 16 МИР, където има 11 мандата.

По традиция начело на листата на ГЕРБ е Бойко Борисов, а след него  е екологът доц. Стефан Шилев. Трети е Вежди Рашидов, четвърти Радомир Чолаков, а пети Спас Шуманов. Основният опонент на ГЕРБ – „Продължаваме промяната” залага на бившият председател на парламента Никола Минчев. Неговата връзка с Пловдив е, че съпругата му е оттук. Зад водача на ПП са проф. Христо Даскалов, а след тях и местните дейци  Росен Коструков, Венцислава Любенова от ВОЛТ,Александър Ракшиев и Николай Ангов.

В почти всички листи подгласници на водачите са изявени местни партийци, на които  обаче не е гласувано доверие да застанат начело.  Така БСП под тепетата си избра нов лидер в лицето на Иван Петков – Бебето, но той ще остане втори след Кристиян Вигенин, който  бе спуснат от „Позитано 20”.

„Има такъв народ” залагат на бившият регионален министър Гроздан Караджов, а след него са пловдивските председатели  Манол Манолов и Лъчезар Бъкарджиев.

Лидерът на „Да,България” Христо Иванов за четвърти път ще е водач на листата на „Демократична България” под тепетата. Зад него  е бившият областен управител Йордан Иванов от ДСБ. Вторият е водач на листата в областта. 

Танер Али пак ще води листата на ДПС в Пловдив, а след него  е Али Байрям.

Новият политически проект,  който се бори  за парламента – „Български възход” поставя в 16 МИР начело на листата си Стефан Янев, а втора е Лилия Недева.

„Възраждане” залага на местния си координатор – Ангел  Георгиев, който бе водач на листите през 2021 година в областта. Макар областен координатор в Пловдив, Георгиев е родом от Видин.

В 17 МИР, където  също има 11 мандата, има доста повече местни кадри на партиите. ГЕРБ смени Дани Каназирева с бившата шефка на  Агенцията  по инвестициите Десислава Трифонова, която е чужда на Пловдив или областта. Местният координатор на „Продължаваме промяната” Росен Костурков е водач в областта, а БСП залагат на Веска Ненчева от Карлово.   Тошко Йорданов ще е водач на ИТН, водач на „Българския възход” е бившият регионален  министър Виолета Комитова, а на „Възраждане” Стоян Тасалков.