България да предостави “техническа” помощ на Украйна, решиха депутатите в парламентарната комисия по външна политика по предложение на “Продължаваме промяната”.

Депутатите от ПП днес внесоха предложение, с което да се даде мандат на Министерския съвет да даде хуманитарна и “техническа помощ“ на Украйна, но без изрично да се споменава военна. Освен това предложението задължава правителството да изготви цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от войната и да се погрижи за бежанците у нас. Това предложение срещна подкрепата на 11 депутати от ПП, БСП, ИТН и ДБ. Срещу него гласуваха петима депутати от ГЕРБ и “Възраждане”. Предложенията на “Демократична България” и ГЕРБ да се даде ”военно-техническа” помощ на Украйна обаче бяха отхвърлени в комисията, съобщи "24 часа".

Предложението ни ще развърже ръцете на Министерския съвет да действа. Не приемам аргументите, че има юридически неточности в проекта, каза в началото на дискусията бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева. Украинците могат да боравят със старо съветско въоръжение, можем да им го дадем, за да се защитават с него, в същия момент ще се отървем от него, а и ще можем да започнем преговори със съюзниците си, за да подобрим въоръжението си, допълни и Даниел Митов от ГЕРБ. Българският национален интерес, дефиниран през членството ни в ЕС и НАТО, изисква ние да сме солидарни. Предлагаме финансирането да се направи, както през държавния бюджет, така и през специалните фондове на ЕС и НАТО. Ясно е, че няма да сме едни от големите дарители, нито ще дадем кой знае какво тежко въоръжение, представи проекта на ДБ пък Атанас Славов.

Той настоя, че публичното говорене на политиците по-скоро ни вкарва в позиция на неутралност, което обаче ДБ не приемала. Не е отговорно политическо поведение позицията на хората да се формира около страха. Той е изключително лош съветник. Имаме конкретен политически интерес Русия да загуби тази война, защото ако успее да спечели, ще означава, че борбата и за тази нова архитектура ще е успешна и тя ще иска да я продължи, категоричен бе пък лидерът на “Да, България” Христо Иванов.

Русия вече загуби войната, най-малкото в морално отношение. МО вече изпрати становище по отношение на двата законопроекта. Да се придържаме към изразените оценки на съюзиниците ни от НАТО и ЕС. Решението на парламента трябва много конкретно да се разпише. Разгледахме внимателно възможността държавна собственост да бъде дадена на друга държава. Според закона, МС може да предоставя такава само на територията на страната. Помощта за РСМ, танковете, които предоставихме, бяха дадени неслучайно с решение на парламента, каза военният министър Драгомир Заков.

Той обясни, че когато страната ни е помогнала на Ирак, правителството е било служебно и е нямало парламентът, а освен това е имало решение на ЕС, затова и тогава казусът бил друг. Става дума за служебното правителство на Георги Близнашки, което през 2014 г. изпрати 1800 автомата и 6 млн. патрона на Ирак срещу Ислямска държава. В решението да се разпише конкретно каква военна помощ да даде България, настоя военният министър.

Той обясни, че не само крайната дестинация е проблем, но и пътят на доставката на оръжия. Възхитен съм от изказването ви. Вие обърнахте най-точно внимание на нещата, отвърна Георги Михайлов в отговор на Заков. Много се спекулира с цифрата 85% (б.а. - според изследване толкова хора не желаят страната ни да даде оръжие на Украйна). Цари абсолютно объркване, включително сред хора, които имат доста сериозно образование. Явно пропагадната си върши работата, каза Заков. Той настоя, че се спекулира и, че Турция не е заела страна, но напомни, че от ден 1 е изпратила голяма помощ на Украйна. Етапът на кризата е толкова напреднал, че наистина може да се окаже, че България няма с какво да помогне. Това решение трябваше да се вземе още, когато се прие декларацията в парламента, с която бе осъдено нахлуването, категоричен бе министърът на отбраната.

По отношение на предложението на ПП Даниел Митов от ГЕРБ обясни, че не вижда причина защо трябва да се възлага на Министерския съвет да прави план, при положение, че това може кабинетът и сам да си го реши и защо трябва да се приема помощ за бежанците при положение, че правителството “и сега уж дава такава”. И Славов, и Митов обаче настояха ПП да впишат в преложението си, че се предоставя “военнотехническа”, а не само “техническа” помощ на Украйна. Ние сме против Народното събрание изобщо да се занимава с това, каза обаче Кристиан Вигенин от БСП. И дори направи забележка на военния министър, че давал насоки на депутатите какво да приемат. Определи като “психологически терор” “фиксацията на ДБ и ГЕРБ” върху даването на военна помощ. Аз съм привърженик на членството ни в ЕС и НАТО, но съм против даването на смъртоносни оръжия на Украйна, каза Вигенин.

Той поиска да се разпишат условия за интегриране на бежанците, да се направи регистър на доброволците и др. И обясни, че БСП е склонна да подкрепи искането на ПП. Техническа помощ е по-широкият термин от военно-техническа помощ, но включва в себе си термина. Казахте, че сте го обсъдили в коалицията, имате ли съгласие, обърна се към ПП Ангел Георгиев от “Възраждане”. Не мога да се съглася с тази трактовка. Предлагаме техническа помощ за защитните цели на Украйна, каза Атанас Михнев от ПП. Ние не разбираме военна помощ под термина техническа, настоя и Вигенин.

Може би трябва да се консултирате с експерт по български език, за да ви разясни термина, отвърна обаче Ангел Георгиев. Военна помощ означава оръжие, техническа - ремонтни дейности. Според мен трябва да има и двете. Какво значи техническа помощ за защитни цели? Оръжие може да се използва и за защитни и нападателни цели, каза пък Христо Гаджев от ГЕРБ.