Няма вариант, в който "Има такъв народ" да се върнат на масата на преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат на БСП. В това бе категоричен депутатът от ИТН Станислав Балабанов пред Нова ТВ.

В петък, след като се оказа, че срещата на групата на "Демократична България" е станала публична заради забравени камери и микрофони в парламентарната зала "Запад", лидерът на ИТН Слави Трифонов направи изявление във фейсбук, в което обяви, че партията му прекратява преговорите и поема курс към нови избори.

Корнелия Нинова, ако е запазил достойнството на партията или личното си достойнство, още в понеделник трябва да върне мандата. За това я предупреди косвено и президентът Румен Радев, каза Балабанов.

След като всички видяхме, че никой не мисли за България и приоритетите, а мисли как да захапе властта, логичното наказание са избори. ИТН за трети път опази обществото от некомпетентното управление на жълтопаветните политици, категоричен бе той.

Вчера в свое интервю лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че ИТН са били склонни да приемат кандидатурата на вицепремиера в оставка Асен Василев за нов премиер с третия мандат. "Името на Асен Василев не е било обсъждано. Ако беше, щяхме да излезем и да кажем, че ние не подкрепяме този кабинет", каза обаче Балабанов.

Никога и по никакъв начин не сме били част и не сме имали желание да управляваме с ГЕРБ и ДПС. Член на СЕМ от квотата на ДБ беше подкрепен с техните гласове. ИТН остана сам и истински, настоя той.

„Ние ясно изразихме отношението си и диалогичността на това, което направихме в последните дни по отношение на програмата и приоритетите пред България. Проведохме нормални разговори с БСП и направихме необходимите предложения и редакции”, отбеляза той по повод думите на Нинова, че ИТН вероятно никога не са искали да подкрепят кабинета и появилата се в публичното пространство среща на ДБ е била само претекст те да прекратят преговорите.

В записа видимо се показва, че ние вече не сме 100%-ата мафия, оказа се, че това е една завера. Обидата е към стотиците хиляди избиратели, подкрепили ИТН, продължи той. 

Пред медиите Христо Иванов и Кирил Петков говорят за България, а на тайно се договарят. Днес е трябвало да има среща между тях и Нинова. На тази среща щяха да си кажат, че "трябва да направим всичко възможно да отстраним ИТН", допусна депутатът.

Първа точка от програмата на държавата беше Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. Пречи неговата работа в публичното пространство толкова много време - той като министър не направи необходимите реформи, арестува лидера на опозицията без никакви доказателства и го превърна в герой, не успя да види как районните управления са осигурявали чадър на един наркотрафикант, който уби две момичета. Когато си върхът на иглата в държавна институция, ще носиш отговорност. В такива случаи министърът излиза и си подава оставката, заяви още Балабанов. 

Според него с избора на Бойко Рашков ще стане така, както с шефа на КЕВР, чието назначение бе обявено за незаконно от Конституционния съд. "Докато един слаб юрист от Министерския съвет предлага процедури, които са противоконституционни, ще става така. Визирам Лена Бориславова", каза той. И се зарече, че ИТН няма да подкрепи Рашков за шеф на антикорупцията.