Как трусовете в сектора здравеопазване и конкретно смяната на шефа на "Пирогов" рязко влошават "здравето" на сглобката, управляваща България. Това коментира Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Ситуацията с уволнението на директора на "Пирогов" е конкретен повод, но причините са други. Причините са, че в партньорски отношения трябва партньорите - в случая ние и колегите от ПП-ДБ, да бъдем наясно в каквато и да е договореност. Без значение дали касае глобалните теми - за конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод. Уговорките трябва да се спазват. Защото темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица - и с избора на националната здравноосигурителна каса и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването, първо - проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ - защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата. Даже напротив. По данни от председателя на комисията по здравеопазване болницата е финансово стабилна. И не само това - ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на "Пирогов". Това беше тема за разговор между нашите парламентарни групи, защото си дадохме ясна сметка, че не следва да има никакви трусове повече в сектора здравеопазване", заяви Десислава Атанасова в "Тази сутрин" по бТВ.

По думите на премиера Денков, че той не е поемал такъв ангажимент, а здравният министър има право да избира с кого да работи, Атанасова заяви: "Аз лично съм говорила по този повод с премиера. Обикновено не желая да коментирам личните си разговори. Но пред мен той пое ангажимент, че фактите, които са изложени в този доклад, по никакъв начин не представят вероятност тази смяна да бъде налице. Поне ние от ГЕРБ сме хора с голям политически опит. Били сме в управлението, в опозицията. Имали сме коалиционни партньори - сега не сме в коалиция, защото нямаме подписано споразумение. Но на думите си трябва да държим. Всяка дума в политиката носи определена отговорност. А всички действия носят определени последствия."

Трябва ли да коментираме конкретно какво казва премиерът, който аз вече се съмнявам, че взема решенията. След като гаранцията не е неговата дадена дума, гаранцията не е думата на лидерите - на Асен Василев, на Христо Иванов, в присъствието на Борисов и моето, няма смисъл да коментираме по-нататък. Аз също го слушах премиера. Естествено е, че ние не искаме да одобряваме кадровите промени на чистачката, но това е ключов обект от националната сигурност. Знаехме за този доклад и е бил обект на дебат. Може би трябва да говорим за по-важните неща", продължи тя. 

"Бюджетът като такъв, представен от МС, не срещна одобрение в нито една парламентарна група. Единствено, колегите от "Продължаваме промяната", не "Демократична България", защото и те имаха своите критики, с известно неудобство и нежелание биха го подкрепили, само защото министърът на финансите е излъчен от тяхната парламентарна група. 

При всички разговори, които сме имали, сме дали своите бележки по отношение на бюджета. Не коментирам детайли на здравната каса и държавното обществено осигуряване, защото те минаха на първо четене в пленарна зала. Сроковете между първо и второ четене в момента изтичат и може да бъдат гледани на комисия по бюджет и финанси. Бюджетът на държавата - не съм чула да има човек, икономист, финансист, който да е казал една добра дума за този бюджет. И понеже последно чух как трябва да си следваме разписаните по конституция правомощия, а именно - законодателната власт да гласува закони, сега се налага на целия парламент да препрява лошото законодателство, дошло от Министерския съвет.

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Сменят директора на "Пирогов" заради лошото финансово състояние на болницатаДиректорският пос ще поеме д-р Константин Димов