Бензиностанциите използват момента да дръпнат печалби, затова продължават да увеличават цените. Това заяви вицепремиерът Асен Василев. Той коментира, че са водени разговори с Лукойл, за да се запази цената на едро, като това се е случило през последните месеци, но по-малките доставчици надуват цените.

„В парламента започнахме процедура, за да се извършат промени в КЗК, да се направи комисия, която да започне най-накрая да си гледа работата“, заяви още той.

Държавната помощ от 25 стотинки ще бъде за А95 дизел без добавки, пропан бутан и бутан, като намалението ще се дава при предоставен талон за частни автомобили или такива на лизинг и ще се приспада на касата, няма да има ограничения на литрите.

Според него хората с по-скъпи и мощни автомобили няма да се възползват от тази отстъпка, тъй като ще предпочетат гориво с по-високо качество и добавки.

„Където можем помагаме на уязвимите групи. При пенсионерите, например, помощта е фокусирана при по-ниския клас пенсии, така че където можем, помощта е таргетирана. Няма как да имаме определени критерии за помощта на бензиностанциите, защото това може да се случи само теоретично, но не и на практика, ще се предизвикат огромни опашки и затруднения“, заяви Василев.

България ще се откаже от петрола, когато цяло Европа вземе общо решение, но ако има изключения, ние предпочитаме да сме сред тях.

„Ако има страни, които са изключение и ние не сме сред тях. България ще наложи вето на това решение. Важното е да си гледаме националния интерес“, каза още той пред Нова телевизия.

Василев е категоричен, че няма връщане назад към „Газпром“.

„Освен ако не дадат драматично ниска цена, но отново трябва сериозно да се замислим, тъй като някоя януарска сутрин може да се окажем в същата позиция със спрени кранчета. Газът от Азербайджан ще бъде три пъти по-нисък като цена и покрива 30% от потреблението. Газът от САЩ също е доста по-нисък“, заяви още той.  

Според него по отношение на Северна Македония, България може да промени позицията си, само ако всички партии и президента са съгласни.

От юли месец няма да има увеличение на минималната заплата, като според него не е разумно тя да променя параметрите си два пъти в една година. През 2023 минималното възнаграждение ще се изчислява по формула.