Правителството успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници. Това заяви вицепремиерът Асен Василев в Народното събрание, където в момента се провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Освен него на актуални въпроси ще отговорят премиерът Кирил Петков и неговите заместници. В рамките на редовния контрол ще участват вицепремиерите Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

"Последните 5 месеца станахме свидетели на няколко много сериозни кризи – едната започна с повишаване цените на енергоизточниците. Втората голяма криза е войната в Украйна, която доведе до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с продоволствие", заяви Василев.

"Това, което ние наблюдаваме, е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, които са си свършили добре работата и са били ефективни", заяви той.

По думите му правителството, с помощта на парламента, успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници.

"Цената на електроенергията за бита е на нивата от юли месец миналата година. Това е безпрецедентно в Европа", подчерта Василев.