„Продължаваме промяната” все още няма подкрепа от 121 депутати. Това заяви кандидатът за премиер на партията Асен Василев в предаването „Панорама”. Той обаче е категоричен, че преговори със Слави Трифонов не са възможни.

„С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, са средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат много големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите, срещу начина на правене на политика с шкафчета и кюлчета. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки. Вместо да отиват при българските граждани”, заяви той.

Василев посочи още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

Взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад Външно министерство за точно 70 души. „Аз смятам, че това решение е правилно”, заяви Василев. И допълни, че конфронтацията е започната от Русия. Тя ни сложи в списъка с вражески държави, спря ни газа, въпреки че бяхме платили. Не ние търсим конфронтации, посочи Василев.

Той припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния.

Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е Василев.

"В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни. Имаме над 8 млрд. лв. в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно"

Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълними, каза Василев. Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

"Цените на електроенергията са овладени. Видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива, бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола", допълни той.