Финансовото състояние на държавата е един от най- нескопосаните мотиви за този вот. Трябваше да изберете друга тема за вота, заяви финансовият министър Асен Василев в дебатите за вота на недоверие. 

Той заяви, че бюджетният дефицит е един от най- ниските в ЕС тази година. "Заварихме милион и половина пенсионери под линията на бедност. Сега вече не са. И тъй като хората може би се чудят дали философията, която вие предлагате - "поста пица" или балансираната политика на правителството е по- приемлива, ще ви кажа мнението на чуждестранните инвеститори. Международната рейтингова агенция "Фич" излезе с доклад, че икономическото развитие на страната се задържа изненадващо добре. Очаква се леко повишаване на растежа. Бюджетният дефицит ще се увеличи до 4,9 % , движен от мерките за подкрепа.  Те очакват , че през 2023 дифицита ще намалее до 2,9%, а нивото на вътрешния дълг ще остане едно от най- ниските в Европа. Финансовият министър на Германия  заяви, че ни поздравява за стабилността на държавните финанси. Също каза, че те само могат да се учат от българския опит по отношение на плана за възстановяване . Това е така , защото успяхме да запазим въглищните централи" заяви Василев.  

Относно цитираните препоръки на ЕК , мога да гарантирам че тя няма да започне процедура по свръхдефицит , спрямо 27-те членки. Спрете да спекулирате с тази тема, каза вицепремиерът. 

Той представи съвсем различни цифри по отношение на чуждестранните инвестиции, от тези, които цитира депутатът Кирил Ананиев. "Инвестиците тази година за 883 милиона евро . Това са данните на БНБ. Не знам данните на Кирил Ананиев откъде са. Спрете да лъжете хората. Инвестициите са се качили три пъти в сравнение с миналата година и 15 пъти спрямо 2020. Спрямо 2019 са се качили 2 пъти" заяви Василев.  

"Казвате , че плащанията по лихвите са по-високи два пъти от тези в Централна Европа. Дори да емитираме нов дълг днес, лихвите пак ще са по-ниски от тези в Унгария например. Нали знаете каква е инфлацията в Естония , Лихва и Лаетвия? В Естония е 20,1%, Латвия16,8%, чехия 15,8 %, България 13,8 %. Въпреки, че сме най- бедната страна в Европа и частта свързана с храни и енергия е най- голяма, ние сме с 3,5 % по-висока от средно европейската. Румъния е с 12,4 % инфлация. Инфлацията най- бързо може да се намали с увеличение на лихвените проценти. Знам, че политически е удобно да се говорят глупости, но за ако искаме да имаме истински икономически дебат, ние сме отворени. Чувам само популистки лозунги и икономическа философия, която мога да обобщя като "Да го духат бедните", завърши вицепремиерът, като думите му предизвикаха възмущение в залата, а председателят на Народното събрание Мирослав Иванов му направи забележка. 

Депутатът от „Възраждане” Цончо Ганев реагира остро на думите на Асен Василев  и нападна председателя на парламента. „Започнахте заседанието, че ще изгоните депутатите, ако чуете цинизми от опозицията. Аз ако кажа „Да го духат бедните”, ще ме изгоните от залата на обсъжданията, за да не гласуваме вота на недоверие. Който и да беше казал от опозицията това, щяхте да го линчувате. Именно управляващите предизвикаха последния бой, заедно с един депутат, маршируващ със знамето на Азов”, каза Ганев.

Иванов заяви, че е направил забележка на Асен Василев, като недопустимо фраза от трибуната на парламента, но в случая това не било цинизъм към народа, тъй като контекстът на изказването бил съвсем друг.