"Искам Тютюневият град да бъде напълно реконструиран, да бъде превърнат в едно привлекателно място и да бъде на пловдивчани, не на едно семейство, което да се разпорежда с него", заяви кметът Здравко Димитров по време на пресконференция след събарянето на два склада.

„Това е тема, която от години търси своето решение и по един или друг повод не може да бъде решен казусът. Семейството ми е свързано с Тютюневия град  - баща ми от първия до последния ден работеше в Тютюневата фабрика, майка ми и брат ми също. Не ми е безразличен Тютюневият град, на пловдивчани не е безразличен. Всички ние искаме да се превърне в едно привлекателно и притегателно място и то това да стане законно, никой от нас не иска да нарушава закона“, допълни градоначалникът.

Той е категоричен, че не одобрява отношението на НИНКН и Министерството на културата към паметниците на културата, като го определи като нехайство.

„Има подадени документи, с години те чакат, собствениците губят търпение и напрежението ескалира. Ще дам за пример сградата на улиците „Авксентий Велешки“ и „Иван Вазов“ – работи се, имат си предписание, имат си проект, спазват си го, това беше бившата дирекция на Тютюневата фабрика. В същото време бутането на грозната сграда на булевард „Христо Ботев“ и „Авксентий Велешки“ беше спряно устно, но никой не се подписа, че е спряно. А какво ще стане, ако тя падне – какво ще се случи с мен или собствениците, Петкана ли ще дойде да ме оправдава?“, каза още Зико.

Според него проблемите са трупани с години.

„Не оправдавам господин Минеков, но не е само той виновен, това е проблем, който се е наслоявал  с години. В НИНКН отлежават с години проекти, имам информация, че са забавени такива за 5 милиарда лева. Преди са работили 2400 души, а сега 44, значи трябва министерството да предприеме нещо. Ние сме за да се спазват законите, ние сме за проверки и ако има виновни нека бъдат наказани, да има публичност. Не може един инвеститор, когато купи сграда тя да не е паметник на културата, а когато реши да прави нещо изведнъж става паметник“, категорично заяви Димитров.

Кметът обаче не отговори на въпроса каква всъщност е визията на общината за района там. И не е ли редно като страна, която има интерес да се случи нещо добро, да подеме инициатива, да представи на пловдивската общественост концепция и да бъде посредник между собственици, държавни институции и общественост, за да се стигне до съграждане, а не до рушене.