Жителят на Столипиново, който бе твърдо решен да съди ОП „Чистота” в крайна сметка осъзна, че проблемът не е в общинското предприятие, а някъде другаде – в тези, които цапат.

Припомняме, че Абдулсамед Вели бе готов да заведе дело срещу ОП”Чистота”. Причината – неизпълнение на част от функциите на предприятието, а именно да контролира, глобява, да не допуска формирането на незаконни сметища и да въвежда регламент при нерегламентираното изхвърляне на боклук.

Решението му дойде след формирането на нерегламентираните сметища на улиците „Крайна” и „Ландос”, които сеят миризма и зараза в квартала.

Искът на Абдулсамед не е обвързан със сметосъбирането, а с контрола. Той обяснява образуването на сметищата с манталитета на една група от хора, както и липсата на контрол от страна на фирмата, отговаряща за чистотата.

Жителят на квартала дори подаде жалба до Районна прокуратура, за това, че с бездействието си ОП „Чистота” застрашава живота на хората.

Столипиново завежда дело срещу ОП „Чистота”, иска контрол и глоби срещу нарушителите в махалатаПроблемът идва от хората, но за да са такива хората е виновна липсата на контрол

Днес от Районна прокуратура са излезли със становище по казуса. От държавното обвинение са отказали да образуват досъдебно производство за „причинени тежка или средна телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност”. Преписката е и прекратена.

Това съобщи Абдулсамед Вели в личният си профил във Фейсбук, като изрази крайно възмущение и разочарование от постановлението на прокуратурата.

„Здрави хора се разболяват, тъй като не поемат чист въздух още от ранна детска възраст. Лека или средна телесна повреда в случая ще се появи в по-късен етап, заради нечистия кислород. Това биха могли да го знаят и без да са завършили медицина, но за прокуратурата няма никакво значение”, пише мъжът. Той бе готов да заведе дело срещу ОП „Чистота”, но през последните дни решението му е разколебано. Причината – липса на подкрепа от съкварталците си.

„Постъпката ми да съдя ОП"Чистота" е грешна. Съкварталците ми все чакат някой да им свърши работата, като обвиняват политиците, че не са си вършели именно тази работата. Помолих се на целия квартал да се включат в борбата срещу мръсотията, но никой не се присъедини. Няма кой да ви изчисти, ако сами не се изчистите. Няма кой да ви търси и правата, ако сами не си ги потърсите. Сега разбирам, че животът в квартала е заслужен такъв какъвто си е”, пише разочарован Абдулсамед Вели.

Войната с боклука и незаконните сметища в Столипиново изглежда е нерешима и колкото и да се чисти и извозва, „новите” купчини с отпадъци се появяват отново и отново.

Всеки ден в редакцията ни пристигат множество снимки и сигнали за нерегламентирани сметища и живеещите упрекват институциите заради липсата на контрол и наказание.

Две поредни съботи при извънредни акции с екипи и техника оттам бяха събрани и извозени над 200 тона смет. В понеделник обаче улиците „Крайречна“ и „Крайна отново осъмнаха с камари отпадъци.

В Столипиново всяка събота с челни товарачи и самосвали се обират отпадъци извън контейнерите. Освен от жители на квартала голяма част отпадъци се изхвърлят от бусове на фирми не само от града, но и от съседни населени места.

Неравната битка между цапащи и чистещи в Столипиново с нов рундПроблемът с незаконните сметища продължава да създава напрежение в махалата