Неравната битка межди почистващите фирми и жителите на пловдивския квартал Столипиново отново влиза в нов рунд. Войната с боклука и незаконните сметища изглежда е нерешима и колкото и да се чисти и извозва, „новите” купчини от отпадъци се появяват отново и отново.

Всеки ден в редакцията ни пристигат множество снимки и сигнали за нерегламентирани сметища и живеещите упрекват институциите заради липсата на контрол и наказание.

От своя страна ОП „Чистота”  предадоха, че две поредни съботи при извънредни акции с екипи и техника оттам бяха събрани и извозени над 200 тона смет. Основно бяха почистени и двете обръщала на градските автобуси. Към момента резултатите от положения труд вече почти не личат.

„Тази сутрин обаче улиците „Крайречна“ и „Крайна“ в етническия квартал отново осъмнаха с камари отпадъци. В Столипиново всяка събота с челни товарачи и самосвали се обират отпадъци извън контейнерите. Освен от жители на квартала голяма част отпадъци се изхвърлят от бусове на фирми не само от града, но и от съседни населени места”, твърдят от общинското предприятие.

Припомняме, че според жители на квартала образуването на сметищата се свързва с манталитета на една група от хора, както и липсата на контрол от страна на фирмата, отговаряща за чистотата.

ОП „Чистота” от своя страна призовават гражданите за малко самосъзнание от тяхна страна и да сигнализират, когато станат свидетели на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Във времена на пандемия и опасност от зарази, без самосъзнание на жителите и контрол на институциите няма как да се изгради една съвременна гледка на „нормален” квартал за живеене. На едните явно им е приятно да живеят в собствените си боклуци, докато другите вдигат ръце и твърдят, че си вършат работата. Е, естествено не всички трябва да се поставят под общ знаменател, но едва ли пътешествието на снимки из новинарските емисии ще спре само заради една група „съвестни” граждани.

Едни цапат, други чистят, но картината в Столипиново не се променяБоклуците срещу Лопатите или неравната битка между цапащи и чистещи

Столипиново завежда дело срещу ОП „Чистота”, иска контрол и глоби срещу нарушителите в махалатаПроблемът идва от хората, но за да са такива хората е виновна липсата на контрол