„По пътя за село Лилково само с лодка или с военна машина БТР. По нататъшни коментари са излишни…”, написа читател на TrafficNews, който ни изпрати снимка как се опитва да мине по пътя към родопското село.

От години състоянието на пътя, който е част от Републиканската мрежа, е в окаяно състояние, а свлачиащата са все по-големи. В момента АПИ върви обществена поръчка за избор на консултант, който да изготви проект за укрепването на пътя. Докато обаче се изберат консултантите и се направи проекта, то пътят може съвсем да пропадне.

Пътят е част от републиканската пътна мрежа и дори за него се иска винетка. Последното укрепване бе през септември 2018, като дейностите включваха разчистване на срутища, попълване с трошен камък на настилката, почистване на водостоци и канавки. Само две години по-късно състоянието е още по-зле.

За ремонта на третокласния републикански път 862, който би трябвало да свързва Пловдив с Девин през Михалково, са нужни около 2,2 млн. лева.  Това бе показала последната оценка на областната структура на Агенция „Пътна инфраструктура”.

От АПИ за последно направиха препратка, че с пускането на ТОЛ-системата, с която ще ни таксуват по пътищата из родината, ще се съберат пари за ремонти,  както тъй необходимия в отсечката между Пловдив-Лилково.

Докато това не се случи, пътят, в частта си между разклона за Бойково и крайното село, ще си остане в сегашното състояние.