Нито една фирма не е подала оферти за позицията за нова техника на ОП „Чистота”, която включва доставка на два високопроходими автомобила 4 х 4 за нуждите на директорите на общинското предприятие.

Позицията е част от обществената поръчка от 10-милионния заем, който е за нова техника на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове”. По презумпция мотивът за пускането й бе за подобряване на атмосферния въздух, както и по-добро почистване на Пловдив.

В техническите параметри обаче новата екологична техника, съвсем не е такава и всички нови машини ще бъдат с дизелови двигатели. Причината е, че след направено пазарно проучване, се е установило, че цените на електрическите сметовози и специализиран техника са в пъти по-скъпи от конвенционалните двигатели и на практика със сумата няма да може да се вземе почти нищо.

Община Пловдив предложила „на сляпо” техника и МПС-та на ток, взима дизелови – били по-евтиниПазарните проучвания шокирали директорите на „Градини и паркове” и „Чистота”, но те били след решението за заема

Поръчката е за 2,6 млн. лева без  ДДС, като е разделена на четири позиции. По другите три позиции са кандидатствали по една фирма, което на практика предрешава избора на изпълнител.

 Първата позиция бе за „Доставка, пуск и обучение на мотометачни машини“, като сумата за нея е 1 392 000 лева без ДДС. За нея оферта са подали единствено от фирма „Екосол – България”. Фирмата е една от най-големите за продажба на специализирана техника. Същата фирма е подала единствена оферти за техниката на ОП „Градини и паркове”.

Само една оферта за техниката за „Градини и паркове” за 3,7 млн., машините – италиански, немски и турскиСофийската компания „Екосол – България” участва и за трите позиции за ОП-то

За сумата бъдещият победител трябва да достави 3 мотометачни автомобила  с обем 7м3, окомплектован със системи за метене, миене и дезинфекция, както и 3 мултифункционална машина за метене на открито до 3,5 тона със система за почистване на кошчетата.  За големите машини задължително е да бъдат с дизелов двигател екокатегория Евро 6, като не трябва да са произведени по-рано от 01.01.2022 година. 

Така по втората позиция  - „Доставка, пуск и обучение на сметосъбиращи автомобили“ за 470 000 лева без ДДС трябва да се доставят три сметосъбиращи автомобила – два по 16 куб. м и един 9 куб. м. Третата е за 530 000 лева и за два броя контейнеровоз за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци, както  и един мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска, пръскалки отпред под високо налягане.

По двете позиции е кандидатствала единствено „Ай Тръкс” ЕАД, която е официалният дилър на „Ивеко” за България.

Последната е за 220 000 лева, като в него са включени два високопроходими джип  4 х 4 и един бордови самосвал. Нито една компания не е подала оферта по тази позиция.  Очаква се позицията да бъде пусната като отделна обществена поръчка.

Заемът  за финансиране на техниката на общинското предприятие пък е по проект на „Фонда за устойчиви градове”.