Възможно ли е да живееш в сърцето на парк "Отдих и култура", но отдихът в домът ти да е минисия невъзможна? Оказва се, че пловдивчани, избрали да живеят на едно от най- красивите / и скъпи/ места в Пловдив, са подложени на 24- часов шумов терор. 

Източникът на невъобразимия шум е преобразувателната подстанция "Прослав". Тя е открита преди 12 години, като в началото е работела с малка част от капацитета си и шумът е бил слаб. Впоследствие обаче трансформаторите са подменени с по-мощни, за да могат да обслужват нарасналото потребление на ток в района. Това обаче е довело до многократно нарастване на шумовото замърсяване, а според живеещите в съседство, вероятно е на електромагнитно лъчение.

В края на януари 2023г. са монтирани нови трансформатори, което допълнително е увеличило шума и ЕМП и хората, чиито домове са близо до подстанцията са категорични, че нормалният живот там вече е невъзможен. 

През последните няколко години в РЗИ и в EVN има входирани няколко жалби, заради изключително високите нива на шум. "За съжаление резултат няма. Идваха няколко проверки, правиха замервания на нивата на шума. Първите показаха , че всички норми са превишени. След това се направиха нови, според които се оказа, че няма нарушение. Правиха замервания в дома на баба ми, като я накараха да затвори плътно прозорците, а освен това няколко пъти сприраха и пускаха подстанцията" разказва Валентин Станев. Пловдивчанинът се връща в родния си град, след като 30 години е живял и работил в Израел и определя случващото се като геноцид. "Вечер не може да се спи заради силния шум, хората тук непрекъснато са с главоболие, просто става невъзможно за живот" коментира той. 

Според хора от райони подстанцията произвежда т.нар. "проникващ" шум, който е съпроводен със специфични вибрации и е изключително вреден. 

Миналата седмица са подготвени нови жалби до институциите, в които живеещите в района настояват за спешни мерки. 

"След първите ни жалби през 2022г. шумът и вибрациите бяха намалени, но но от близо 2 месеца положението е нетърпимо. Шумът и вибрациите са 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Те правят невъзможен престоят навън, водят до силно главоболие, пречат на нормалния сън и почивката на всички" коментира Миладора Тулева. В поредната жалба гражданите настояват източникът на шума над нормата незабавно да бъде спрян. Да бъдат изградени шумоизолиращи съоръжения. Поредното измерване да бъде извършено от различни точки на комплеса, без да са манипурират съоръженията. Мисля, че тази подстанция вече нарушава всички европейски норми", настоява Тулева. 

Тя дава пример с подстанция "Евмолпия" на ул. Богомил, която е отворена през 2022г. и цялата е обградена със специални панели. 

"Всички централи в градска среда в Европа вече се правят затворени, а старите се преобразуват и затварят с панели, за да се елиминира шумовото и електромагнитно замърсяване. Настояваме да се предприемат съответните мерки за тази централа. Като пример ще дам подстанция Евмолпия на ул. Богомил, която е отворена през 2022г. Имаме подписка на повече от 100 граждани, живущи в района и вероятно ще бъде предявен съответен иск за вреди, нанесени на гражданите. Смятаме, че има достатъчно нормативни лостове за постигане на нашите цели. Смятаме, че държавата, като собственик на тази подстанция, трябва да се самосезира и съответно да предприеме мерки, така че тази подстанция да бъде безопасна за гражданите. Според инвестиционната програма на електроразпределителното дружество е заложено допълнително мощности към тази централа, което означава, че шума ще продължава да се вдига" твърдят от иницитивния комитет, който ще се бори за обезопасяване на станцията. 

Копия от сигнала са изпратени до пловдивската дирекция на МВР , МРРБ, МОСВ и Прокуратурата.

TrafficNews изпрати запитване по казуса до РЗИ - Пловдив и  Електроенергийния системeн оператор (ЕСО), чиято собственост е подстанцията. 

Очаквайте продължение!