Новият етап от подмяната на ВиК мрежата на ул. „Царевец” ще започне до края на седмицата. От консорциума, който работят по Южния обходен колектор заявиха, че след 5 септември ще бъде затворена за движение цялата улица.

До момента са изпълнени всички дейности по проекта на ВиК  от ул. „Солунска” до ул. „Васил Бараков.

„Остават ни още около 250 метра водопровод и 30 метра канализация до бул. „Пещерско шосе”. Оттам имаме 25 метра канализация и две големи шахти на самото кръстовище. Там обаче не се срещаме подкрепа от Общината да се случи сега. Те искат това да стане следващото лято, а това би поставило под риск финансирането по проекта”, заяви Бончо Бонев, който е управител на дружеството.

Линейният график на Община Пловдив и ВиК за участъка е до края на годината за ул. „Царевец”, но основният проблем ще бъде със самото кръстовище с „Пещерско шосе”. Зам.-кметът по строителство Тошо Пашов заяви, че в момента фирмата изпълнител по договора с Община Пловдив – „София асфалт” вече работят по пътното легло на освободения участък от ул. „Солунска”.

„Досега чакахме да се разкрие фронт, за да може те започнат работа. Вече чакълират и полагат бордюрите. Ако има фронт, то до края на годината може да завършат пътната част на улицата. Ние обаче не сме съгласни да се затваря кръстовището с „Пещерско шосе” сега – с началото на учебната година”,заяви Пашов. Той допълни, че това е можело да стане  през лятото, когато не е имало движение, но фирмата не са изпратили необходимия брой строители и техника.

„Ние нямаме решение още – какво ще се случи, ако затворим бул. „Пещерско шосе”. Ще има ли алтернативен път, откъде ще минава. Ще блокираме целия квартал, ако сега затворим този булевард без адекватна пътна организация. За това имаме среща другата седмица, за да предложат от фирмата изпълнител варианти”, заяви зам.-кметът. Той постави въпроса и с кръстовището на Коматевско шосе с бул. „Ал. Стамболийски” и ул. „Модър”.

„Там също трябва да се свържат ВиК мрежите и да се изградят шахти. До този момент нямаме никаква яснота кога и как ще се случи това”, каза Пашов.