Започна монтирането на огромното виенско колело в центъра на Пловдив. Върху обновената настилка на площад „Централен” влязоха камиони и ТИР-ове, които докараха оборудването. Тежката техника обаче притесни част от пловдивчани, които се опасяват, че настилката ще бъде повредена. Възмущение изрази и екскметът Иван Тотев. „Грешка, голяма грешка”, написа той в профила си във Фейсбук.

 

Новата атракция на Пловдив пристигна от австрийската столица. Колелото ще бъде високо колкото бившия партиен дом. Доставката се организира от холандска фирма, която гарантира, че новата настилка на пл. "Централен" няма да бъде нарушена по някакъв начин.



Издигането на огромното колело в центъра на Пловдив е по повод навършването на 400 години от създаването му. То е описано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 г. Англичанинът минава през Филибе на път от Европа за Индия и прекарва няколко дни тук точно по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно съоръжение - въртележка от две вертикални колела, монтирани за големи стойки, а отстрани има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата запазват хоризонтално положение. 

Пловдивското колело е предшественик на т. нар. "виенско колело", което е изобретено от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши цели 273 години по-късно. Колелото на Ферис е направено през 1893 г. за Световното изложение "Светът на Колумб" в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, издигната за Световното изложение в Париж от 1889 г.

Пловдив отвисоко! Виенско колело на Младежкия хълм 400 години след карнушката на ФилибетоПървият прототип на съвременните атракционни е описан от пътешественика Питър Мънди, който през 1620 г. го открива на панаир под тепетата