Щандове със забравени български сортове вино, изцяло екологични и натурални продукти и автономни машини - роботи са само част от атракциите, които бяха представени на откриването на международното изложение за модерно земеделие, вино и храни "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2024. 

Изложението ще бъде на разположение от 20 до 24 февруари, а в различните палати ще бъдат представени много новости, които са във фокуса на тези индустрии. Около 600 са фирмите от 21 държави, които ще бъдат на разположение в изложбения център, а  официални гости дадоха старт на най-мащабното и очаквано събитие в Пловдив.

„Тази година изложението бележи ръст от 25%, което показва, че поредицата от кризи не е лишило хората от ентусиазъм. Искрено се надявам всички, които участват и представят постиженията си да си тръгнат с нови идеи и по-висок оптимизъм”, заяви Вътев.

По-късно се присъедини и вицепрезидентът Илияна Йотова, която засегна и темата с протестите на българските земеделци, като заяви, че те имат нужда от подкрепа и не са терористи.

"За мен е голяма чест да съм тук не като гост, а като част от вас, защото разбирам огромното значение на този форум не само за България, а за целия свят. Не бива да се сърдим на протестите, когато те са справедливи. Приветствам вас, г-н Вътев, за ваше изказване, че борбата на българските  земеделци е за повече българска продукция, защото е срамно 80% от продукцията да се внася от други страни. Ако това е вашата цел – ще имате подкрепата на президентската институция и земеделските производители", каза вицепрезидентът.

Доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив подчерта, че предстои най-значимото изложение за храни, земеделие и вино, което няма аналог в Югоизточна Европа. Международните изложби ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост.

„Имаме възходящ тренд на изложители, повишен е интересът и в трите изложби. Това е резултат от иновативните действия, които компаниите развиват и ще покажат, за да засилят конкуренцията и да превземат пазарните ниши. В Международен панаир Пловдив в Палата 11 се провежда единственото в стнраната изложение на продукти за винопроизводство”, припомни доц. д-р Иван Соколов.

След официалното откриване на деветото издание на събитието гостите направиха обиколка на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване. Особено отношение тази година има към съвременните технологии в  земеделието, новото и модерното в тях.

В „Град на виното и деликатесите” в истинска атракция се превърнаха производители, които бяха облечени с народни носии.

„Това е щандът на изчезналите български сортове. Ние сме от Берковския край, от село Боровци. Тук предлагаме само български сортове вино, от които четири са напълно непознати дори за винената аудитория. Това са сортовете „Гарваново око”, „Вранка”, „Вечност” и „Завчин”. От 10 години производството на вино ми е страст, а от 5 се е превърнало в пазарен механизъм", заявиха пред репортер на TrafficNews производителите.

„Внасяме маслини и зехтин от Гърция от град Амфиса в района на Делфи. Фирмата ни е базирана в Берковица, разфасоваме и бутилираме зехтина там. Вече 12 години се занимаваме с това, а за 8-ма година сме част от изложбата в пловдивския панаир”, заявиха производители на маслини и зехтин.

Иванка Климова, която се занимава с производство на млечни продукти взима участие в мегафорума за първа година.

„Фермата ни е базирана в град Кубрат, като за първа година сме на пловдивския панаир, а от 3 години сме на пазара. Решихме да се появим тук, за да може повече хора да разберат за нас. Предлагаме козе и овче сирена, от тази година ще направим и кашкавал”, сподели тя.

 

„Производители сме на таханчета и на кремове от ядки. Продуктите се произвеждат в Хисаря и са изцяло натурални. За пета година сме част от изложението тук, а фирмата ни е създадена още през 1991 година”, разказа производител на продукти от ядки.

Предсатавени са екологично чисти и здравословни продукти, гурме деликатеси и модерна кулинария, последни технологии за преработка и съхранение на храни и продукти, презентации, дегустации и майсторски класове.

„Града на виното и деликатесите” се оказа най-значимото място за презентации и премиери на колекции вина, спиртни напитки, храни и деликатеси пред специалисти и потребители в България. Просторното изложбено пространство с атрактивна визия осигурява всички условия за ярки и незабравими дегустации, продуктови дебюти, майсторски класове и други събития.

Изложбата ФУДТЕХ представи иновациите от целия спектър на хранителната промишленост. Неразделна част е зоната, в която се експонират и демонстрират на живо машини и съоръжения за преработка на суровини, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране на готова продукция.

АГРА пък обхваща всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги. Представя най-доброто от постиженията на науката и бизнеса и най-полезното за фермерите и специалистите.

Започва "Винария 2024", състезават се над 200 винаЗа първи път Съюзът на енолозите в България ще връчи приза Енолог на годината в рамките на изложението