Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от „Винария 2024“, която  започва утре и ще продължи до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“.  

13 топ дегустатори оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, председателят на Общото събрание на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Надежда Благоева от УХТ. Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на приза „Енолог на годината“ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022). Тази година член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.

За първи път в рамките на "Винария 2024" ще бъде обявен и Енолог на годината. За приза, организиран от Съюза на енолозите в България се състезават трима енолози.  

Номинирани са инж. Светла Рошлева, Елизабет Портева и инж. Димитър Димитров.  За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи награда „Млад енолог“ на обещаващ технолог. Победителят в конкурса „Енолог на годината“ ще стане известен на 21 февруари 2024 г. от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.