Цената на литър бензин А-95 падна под 2 лева в Пловдив. Това се случва за първи път от месеци насам, а поевтиняването започна след протестите срещу цените на горивата. На две от бензиностанциите на „Рогошко шосе” в Пловдив литър от това гориво се търгува за 1,99 лв. На същите обектите дизелът се продава за 2,16. 

Резултата от намелението не закъсня. Почти през целия ден, а и вечерта опашка от коли се бе образувала пред колонките на обектите за гориво. Пред наш репортер служителите разказаха, че цените при тях не са скачали драстично, както по другите бензиностанции. 

Дизелът и той отбеляза поевтиняване, като днес цената му в града под тепетата е между 2.20 и 2.40 лева за литър. По бензиностанциите днес цената на метана е в границите на 1.49-1.57 лева за килограм, а бензин А98 варира между 2.24 и 2.50.

Още в понеделник цената на бензина и дизела тръгна надолу, след като за денонощие масовите горива поевтиняха с 4-5 стотинки за литър. Само за ден средното поевтиняване в страната на всички продавани горива е между 2 и 3 стотинки.

Област Пловдив е на 5 място в класацията на Fuelo.net за най-евтини горива в България за днес.

Движението на цените на горивата надолу едва ли е следствие на цените на петрола на световните пазари. Както е известно, през миналата седмица той поевтиня за първи път от три месеца под 70 долара за барел, но български експерти заявиха преди няколко дни, че това не може да се отрази бързо в цените на дребно. Оказа се, че грешат. Бързият спад на цените показва и още нещо - че на пазара за горива у нас има достатъчен марж на цените в полза на търговците и е въпрос на добро желание от регулатора, в случая Комисията за защита на конкуренцията - да наложи намаляването му в полза на потребителите.