Комплексът за ранно детско развитие отвори врати през лятото на 2022 година. Проектът се реализира с подкрепата на 40 корпоративни и индивидуални дарители, както и на Община Пловдив, като се инвестира в материалната база на трети и част от пети етаж на сградата  на първото сиропиталище в България „Рада Киркович“, където се помещава комплексът.

На третият етаж се намира „Център за обществена подкрепа за деца и родители”, а на частта от петия етаж са позиционирани „Академията за социално учене и развитие”, както и постоянната експозиция „Другото детство”.

„С тази експозиция целяхме да запазим духа на тази емблематична за Пловдив сграда и да направим плавен преход между миналото, настоящето и бъдещето в нашата страна”, разказа пред репортер на TrafficNews Стела Александрова, която е мениджър на фондация „За нашите деца”.

Тя обясни, че в „Центъра за обществена подкрепа” работят различни специалисти, чиято насоченост е ранното детско развитие. До момента комплексът е помогнал на над 1100 деца не само от Пловдив, но и от областта, защото малките населени места и част от общините нямат достъп до социални услуги за деца и семейства. Тя поясни, че дейността им се фокусира върху деца от 0 до 7 г.

Към момента там работят три екипа, като единият се занимава с психо-социална работа. Той работи с деца и семейства в неравностойно социално положение. Екипът дава дежурства в 3 пловдивски болници, с които имат сключено споразумение, където се фокусира върху превенция на изоставянето на новородени от техните семейства. Специалистите работят и с кандидат-осиновители, на които се предоставя обучение.

Вторият екип е по експертна подкрепа, като в него освен социалните работници има логопед, двама рехабилитатори, психолог за ранна детска интервенция и психолог, който работи с възрастни хора. Техен фокус са деца с трудности в развитието. Голямо предимство е това, че специалистите са мобилни, тъй като част от семействата не могат да стигнат до комплекса. В такива случаи те отиват на място.

Третият екип, който е и най-нов за фондацията, подкрепя украинските бежанци в града. Такъв има и в София.

Стела Александрова сподели още, че има голям интерес от страна на доброволци към дейността на комплекса.

„Много хора от общността идват и помагат – хора, които са чули за каузата и имат желание да се включат в някоя от инициативите ни. Има и фирми, чиито служители се включват в различни формати и подкрепят екипите, като посещават семействата и ги снабдяват с необходими провизии”.

Програмата за доброволци се движи от екип „Човешки ресурси”. В нея взимат участие и много деца. За тържеството по случай Коледа предстои служители на една от водещите застрахователни фирми в страната да помогнат на екипите с опаковането на подаръците и приготовленията на залата.

Комплексът за ранно детско развитие е своеобразен център за социални услуги, като към него Община Пловдив поддържа и кризисен център, и център за социална интеграция и рехабилитация. Към него няма място за настаняване на деца, лишени от родителски грижи, но фондацията поддържа такъв в София.

Стела Александрова обясни, че подкрепата за децата и семействата е дългосрочна и понякога се налага да се работи с едно дете повече от година, за да има минимален напредък, а в други случаи – той идва бързо след началото. Тя поясни, че прогресът на децата и семействата, с които се работи е видим. Най-често той идва от залата за рехабилитация, когато дете, което не е можело да ходи прави първите си крачки след сесии с рехабилитатор.