Тестовете, с които учениците ще бъдат изследвани за COVID -19, вече пътуват към школата в Пловдив и региона. Днес те пристигнаха под тепетата, в училище СУ „Св. Софроний Врачански“, откъдето ще бъдат разпределени към всяко едно училище.

Близо 40 хил. теста за малките ученици пристигнаха в ПловдивКоличеството ще стигне за две седмици за всички училища в областта

Дългоочакваната пратка от близо 40 хиляди теста пристигна с два дни закъснение. Децата трябваше още в сряда да са в класните стаи, но фирмите доставчици „подведоха” Министерството на образованието и забавиха част от поръчката. Една от 15-те области в страната, която бе засегната, е именно Пловдив. 

Изчезна единият от доставчиците на тестове за малките ученициТой е трябвало да достави 200 хил. теста

Оказва се, че щадящи тестове в Пловдив има още отпреди 10 дни, научи TrafficNews. Във всяка една аптека под тепетата, а и в областта са налични така наречените плюнчести тестове, които могат да се купят за 14,90 лева. На пазара са налични няколко модела от този тип тестове, установи наш репортер.

При един от тях хората имат избор как да бъдат изследвани – чрез назален секрет, взет с тампон, или с плюнка директно в контейнерчето. В една от аптеките разказаха пред медията ни, че хората масово предпочитат щадящите тестове, макар и да са по-скъпи. Те се ползват предимно за деца.

„Трябва да се има предвид, че пробата ще бъде положителна, когато детето има активна инфекция. Когато е само преносител, тестът ще е отрицателен. Имаме голям интерес при нас, предлагаме ги от близо 10 дни”, коментира аптекар.

Оказва се, че учениците можеше да са още по-рано в класните стаи и вече да се мисли как да се върнат по-големите деца в училищата. Много родители смятат, че действията в двете министерства, това на здравеопазването и образованието, са закъснели.

„Трябваше да се вземе това решение още на 15 септември. Ако поръчките така се забавят, то децата от гимназиите ще се върнат присъствено чак в края  на срока”, смята майка на осмокласник. Тийнейджърът учи в езикова гимназия и изпитва сериозни затруднения при обучението си онлайн.

„Според мен не може да се учи език, и то усилено, в онлайн среда. За мен не е нормално и смятам, че тази година е нулева откъм знания”, смята пловдивчанката.