Близо 40 хил. теста за учениците от 1 до 4 клас пристигнаха преди минути в Пловдив. Пратката бе получена в СУ „Св. Софроний Врачански“ от директора на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова. Тя обясни, че количеството ще стигне за две седмици за всички училища в областта.

Тестовете ще останат в СУ „Св. Софроний Врачански“ до края на деня. В интервала между 14 и 16 часа координатори от всички общини в областта и от районите в Пловдив ще вземат необходимите количества за съответните школа. Утре тестовете ще бъдат доставени в училищата и още във вторник всички деца до 4 клас ще се върнат в класните стаи.

Кръстанова съобщи, че 60% от родителите в областта са дали съгласието си децата им да учат присъствено и да бъдат тествани два пъти седмично. Тези, които все още се колебаят, имат възможност да дадат съгласие до петък. За тези ученици са предвидени и допълнителни количества тестове.

„Страшно много са училищата, които ще учат 100% присъствено. И това много ни радва”, посочи Кръстанова.

Тя допълни, че в общините Лъки и Перущица, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души, и в момента се обучават на ротационен принцип, децата няма да бъдат тествани.

Относно напрежението в Раковски, директорът на РУО обясни, че е имало среща с директора на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева и с родители, по време на която са стигнали до съгласие.