Пловдивска област вече е в лилавата COVID зона. Днес заболеваемостта на 14-дневна база достигна 800 на 100 000 души. За изминалото денонощие в областта са регистрирани нови 452 случая, с което заразените от началото на пандемията стават 53 171.

Припомняме, че заради увеличение на болните от следващата седмица се обмисля спиране на плановия прием в лечебните заведения в областта. „Това ще ни позволи да освободим по-голям ресурс от медици, които да се грижат за болните от коронавирус“, заяви в петък директора на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева.

 „Предлагаме в лечебните заведения за извънболнична  помощ профилактичните дейности да продължат, но да се създадат времеви зони – за деца и бременни, за да се минимизира риска от заразяване“, коментира още Димчева.

Добрата новина е, че интересът към ваксинацията остана голям. Всеки четвърти пловдивчанин вече е със завършен ваксинационен цикъл. Само за изминалото денонощие в Пловдивска област са поставени 2469 дози. Общо поставените ваксини са 276 949.

1 778 души вече имат и трета, бустерна доза.