Все повече случаи на вандалски и хулигански прояви от деца са регистрирани в МВР и прокуратурата. Повод за констатацията бе последното подобно деяние, автор на което е 16-годишно момче, възпитаник на елитна пловдивска гимназия. 

Тийнейджър от елитна пловдивска гимназия стрелял по автобусите от градския транспортЗадържан е след разследване на Криминална полиция, от прокуратурата с призив за затягане на законодателството

От полицията и прокуратурата не пожелаха да пояснят точно как се е стигнало до идентифицирането на стрелеца. „Много сериозен ресурс е впрегнат от страната на полицията, за да бъде разкрито“, посочи говорителят на Районна прокуратура – прокурор Атанас Илиев.

Той поясни, че е стреляно около 10 пъти, и то не само по автобуси, но и по други автомобили. Щети са нанесени по трите автобуса от градския транспорт.

 „Боравенето с подобни оръжия, макар и газови, крие огромна опасност. Макар и въздушен пистолет, който не се води оръжие според закона, тази „игра“ може да доведе до сериозни последици“, подчерта Илиев.

Той обърна внимание и на зачестилите противообществени прояви на малолетни, като припомни и съвсем скорошен случай, когато две деца на 10 и 12 години слагаха камъни на жп линиите, „за да видят какво ще стане, когато влакът мине“.

 „Силно обезпокоени от зачестилите напоследък случаи от прояви на лица от малолетни и непълнолетни. Преди пандемията сме използвали различни методи за въздействие сред младежта. Изнасяли сме лекции сред ученици и искам да ви уверя, че ще направим всичко възможно това да не се превърне в тенденция, тъй като е плашещо. Към родителите се обръщам със съвет - бъдете внимателни, възпитавайте децата си, не оставяйте тази функция на прокуратурата“, допълни той. Във връзка с празниците, Илиев припомни, че пиратките и пиротехнически изделия са опасни и апелира децата да бъдат пазени и обучавани, за да няма нелепи инциденти.

 „Наглед невинна детска игра може да доведе до големи бели и се обръщам към децата – нека не мислят, че няма да разкрием какво са сторили“, посочи Илиев.

„ Макар и въздушен пистолет, който не се води оръжие според закона, тази „игра“ може да доведе до сериозни последици. Необходими са промени в закона, тъй като в момента има регулация за газови, но не и за въздушни оръжия. Те трябва също да подлежат на някакъв режим и да няма всеки свободен достъп до тях" категоричен бе районният прокурор Чавдар Грошев.