Полицията задържа стрелеца, който повреди три автобуса от Градския транспорт през уикенда, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. На 18 декември бе регистрирана стрелба по три автобуса от градския транспорт в Пловдив. В тунела на бул. "Цар Борис III Обединител" неизвестен стреля по автобуси с номера 9, 99 и 20. Изпочупени са стъклата на рейсовете, за щастие нямаше пострадали хора.

Служителите на Криминална полиция са установили, че в събота вечерта четирима тийнеджъри са се срещнали на площадка близо до Античния театър. Там единият извадил въздушен пистолет и започнал да се хвали колко далеч стреля. Възпроизвел 10 изстрела по автомобили и автобуси, които по същото време преминавали по бул. "Цар Борис Трети". Той е стрелял от около 20 метра. 

Три изстрела са попаднали в стъклата на автобусите - мишени и ги счупили. "Все още няма експертиза, но по първоначални данни щетите са за близо 3000 лева" уточни Грошев. Същия ден две от момчетата са стреляли и по кенчета със същото оръжие. 

Стрелецът е възпитаник на елитна пловдивска гимназия, няма други прояви , не е криминално проявен. Останалите момчета са на същата възраст. Все още не е установено откъде е взет пистолета. 

На този етап притежателят му твърди, че го е купил от оръжеен магазин с чужда лична карта. Оръжието, не подлежи на регулационен режим, но  стреля със сачми 4,5 мм и може да нанесе сериозни поражения. 

"Необходими са промени в закона, тъй като в момента има регулация за газови, но не и за въздушни оръжия. Те трябва също да подлежат на някакъв режим и да няма всеки свободен достъп до тях" категоричене районният прокурор. 

Според първоначалните показания на младежите, те не са разбрали, че са счупили стъклата на автобусите. 

"Първоначално представените версии от младежите бяха различни – както за самата стрелба, така и за придобиването на оръжието. „Благодаря на обществеността, която подходи с разбиране и ни съдейства за разследването“, заяви Мирослав Петков от Криминална полиция. 

Боравенето с подобни оръжия, макар и газови, крие огромна опасност. Макар и въздушен пистолет, който не се води оръжие според закона, тази „игра“ може да доведе до сериозни последици“, подчерта Илиев. Той обърна внимание и на зачестилите противообществени прояви на малолетни, като припомни и съвсем скорошен случай, когато две деца на 10 и 12 години слагаха камъни на жп линиите, „за да видят какво ще стане, когато влакът мине“.

„Силно обезпокоени от зачестилите напоследък случаи от прояви на лица от малолетни и непълнолетни. – 10 и 12 годишни слагаха камъни на жп линиите, за да видят какво ще стане, когато влакът мине. Изнасяли сме лекции сред ученици и искам да ви уверя, че ще направим всичко възможно това да не се превърне в тенденция, тъй като е плашещо. Към родителите се обръщам със съвет - бъдете внимателни, възпитавайте децата си, не оставяйте тази функция на прокуратурата“, допълни той.