И днес въздухът в Пловдив е най-лош в страната. Станциите, следящи качеството на атмосферния въздух отчитат превишени норми на фините прахови частици от типа ФПЧ10.

Тяхната концентрация е по-голяма в ЖР „Тракия”, където стойностите са определени с оранжев код като „лоши”. В кв. „Каменица” те са с жълт код, което означава „допустими”.

В портала на Община Пловдив за Мониторинг на околната среда призовават гражданите да не се разхождат в близост до главни пътни артерии и области, които се отопляват с въглища. От там съветват гражданите, които използват твърдо гориво за битово отопление да преминат на ток, както и да се избягва ползването на лични автомобили.

Според портала IqAir, нивата на фините прахови частици PM са 13,2 пъти по-високи от нормалните (за сравнение, тези в София днес са 9,5 пъти по-високи). За да се предпазим от опасните нива на замърсяване, те съветват да излизаме навън с маски, да не отваряме прозорците си, да използваме пречистватели за въздух в домовете си и да не тренираме навън.

Фините прахови частици (ФПЧ) са основният и най-масов замърсител на атмосферния въздух. Те са сериозен проблем за качеството на въздуха и създават потенциален риск за здравето. Съставени са от твърди частици, малки водни капчици и допълнително адсорбирани на повърхността им други химически субстанции (органични съединения, метали, алергени под формата на фрагменти от полени, плесени, спори).  

Те навлизат в организма ни предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб.