За поредна година по празниците не малко хора прекараха едно денонощие в арестите. Така и в Пловдив. 22 души са преспали в килиите, след като са си позволили да седнат зад воланите на возилата си пияни или дрогирани.

Най-много нарушители са били хванати в Пловдив, научи TrafficNews. От 23 декември до 3 януари са образувани 22 бързи производства срещу задържани нарушители на пътя. Те са били заловени по време на акциите, обявени от пловдивската полиция.

Припомняме, че преди празниците от ОД МВР се заканиха, че ще бъдат безкомпромисни към пияните и дрогирани водачи. Нямаше ден, в който по основни пътни артерии да няма полицейско присъствие. За първи път тази година бе приложен тъй наречения широко обхватен метод или „холандски метод”на проверка, при който се отбиват едновременно по 3-4 автомобила, според броя на полицейските служители, които участват на проверката на съответните МПС-та и водачи. 

Акция на Пътна полиция в Пловдив по холандски модел, проверяват по няколко водачи едновременноПо време на полицейската операция бяха раздадени и подаръци за децата и младите шофьори

Особено бдителни са били униформените около Коледа и Нова година. 12 водачи са хванати пияни зад волана, като половината от тях са спипани в Пловдив. Медията ни научи, че рекордьор е бил мъж, седнал зад волана с над 3 промила.

Той е спрян за проверка в първите часове на 26 декември, на голям булевард в Тракия. Той бил неадекватен и миришел на алкохол. Последвал тест, който показал положителни стойности – над 3 промила.

10 водача пък са били под въздействието на дрога. Те са хванати с положителни драг чекове за употреба на различни видове наркотици. Интересен е факта, че нарушителите са били само в Пловдив, с изключение на един, спипан на АМ Тракия до село Труд.

По данни, предоставени до медията ни, тази статистика е значително благоприятна. В предходни години по празниците са били засичани рекорден брой водачи, седнали зад волана пияни или дрогирани. Целта на ОД МВР не е да се съставят повече и повече актове за установени нарушения, а превенция. Стремежът е да се подобри статистиката и Пловдив да излезе от класацията като град с най – много жертви на пътя.

34 човешки живота са отнети във войната по пътищата през изминалата 2021 година в областта. Най-младата жертва е на 15-години. Основните причини за настъпване на тежки инциденти с фатален край е високата скорост, употребата на алкохол и наркотици и самонадеяност.

Репортер на TrafficNews научи, че през изминалите 12 месеца, в Районен съд са били образувани 625 дела. Статистиката е от 1 януари до 15 декември 2021 година, като по данни на магистратите около празниците често се наблюдава бум на подобен тип процеси и броя на делата се увеличава.