Специализирана полицейска операция по пътна безопасност се проведе днес на булевард „Цариградско шосе” в Пловдив. Целта на кампанията бе да се обърне внимание на шофьорите да спазват правилата за движение по пътищата, както и да се осъществи контрол на водачите на МПС.

Комисар Костадин Костов, началник на отдел охранителна полиция се обърна с призив към младите водачи, да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя:

Целта на настоящата кампания е да обърнем внимание на водачите на моторни превозни средства и най-вече на тези, които са с по-малък опит и стаж и да завишим тяхното внимание и поведение по отношение на управлението на транспортните средства. Да спазват правилата за движение, да се съобразяват с пътната обстановка и с метеорологичните условия, за да спасим колкото се може повече човешки животи на пътя.

На територията на областна дирекция Пловдив ежегодно има голям брой убити и ние сме на едно от челните места, за съжаление, в тази негативна статистика и класация, поради което с днешната акция искаме да заострим вниманието на цялото общество и на всички граждани и гости на областта и да демонстрираме ресурса с който разполагаме и работим. Целта е да се опитаме да въздействаме на участниците в движението, за да предотвратим пътно-транспортни произшествия и негативната статистика по отношение на ПТП-та с убити и тежко пострадали. За съжаление на наша територия станаха неколко тежки ПТП-та със самокатастрофирали млади водачи с не толкова голям стаж зад волана – от 6 месеца до 1 година опит като водачи. Два от случаите са на извънградски път – между село Козаново и град Асеновград и между село Строево и село Труд, при които водачите за съжаление самокатастрофират и са със нещастен фатален край. Ще използваме случая да ви демонстрираме тъй наречения широко обхватен метод или „холандски метод” , при който се отбиват едновременно по 3-4 автомобила, според броя на полицейските служители, които участват на проверката на съответните МПС-та и водачи”, допълни още Костадин Костов.

На водачите беше извършена проверка, както на тяхната документация, лични документи, документи на МПС и талони, така и за преминат технически преглед на автомобила. Освен това водачите бяха изпробвани за употреба на алкохол и наркотични вещества. Намясто дори беше спипан и водач с 1,06 промила алкохол в кръвта.

Пред очите на новия шеф на КАТ-Пловдив: Заловиха пиян зад волана, свалиха му номератаГлобата за шофьора ще бъде 1000 лева, отнемат му книжката за 1 година

Целта на днешната специализирана полицейска операция е освен осъществяване на контрол, който се извършва от полицейските служители с присъствието на един от големите булеварди на град Пловдив е да напомним в участниците на движението да бъдат внимателни и да не се поддават на излишна емоция, особено по време на празниците. След извършване на регулярната проверка от страна на полицейските служители, преди да си тръгне водачът ще му бъдат връчени предоставените от регионална дирекция „Национална полиция” брошури със съвети за управление при зимни условия. Когато видим, че в автомобила се превозна дете с детско столче в знак на внимание към него сме осигурили и ще предоставим по една играчка. Основната идея с нашето видео присъствие е да напомним на всички участници в движението, на пътниците, на велосипедистите и на пешеходците да спазваме изискванията и с нашето поведение да не застрашаваме човешки животи”, допълни инспектор Ботьо Гергинов – говорител на КАТ.