В края на 2023г. екипът на МИГ-Община Марица обобщава резултатите от своята дейност през годината.

В периода януари-март бяха сключени 9 административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Пет от тях са с бенефициенти по най-атрактивната мярка за бизнеса, финансирана от Програмата за развитие на селските райони – Мярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, благодарение на която фирмите закупуват технологично оборудване за нуждите на дейността си. Два от финансираните проекти са по подмярка  4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, чрез която земеделските стопани закупиха земеделска техника за нуждите на своите стопанства.

Благодарение на проект „Празник на лютеницата“ с бенефициент община Марица, който дълго време беше в списъка на резервните проектни предложения по мярката за културното наследство, през месец септември беше проведен в с. Маноле първия по рода си празник на лютеницата на територията на община Марица.

През февруари месец е сключен договор с община Марица в качеството ѝ на бенефициент по проект за реконструкция на ул. „Хан Аспарух“ в с. Калековец - първи етап.

През месец април беше проведен нов прием на проектни предложения по мярка М6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, като беше входирано едно проектно предложение за закупуване на оборудване за нуждите на практика за първична помощ за дентална медицина. Проектът е одобрен от МИГ през юни, а договорът за безвъзмездна финансова помощ е сключен през месец ноември.

В периода април-юни са сключени общо 12 договора с бенефициенти, четири от които са отново по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и са на обща стойност на БФП – 162 560лв. Други 4 договора са за подкрепа на проекти по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на  селскостопански продукти“. Останалите 4 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключени с община Марица в качеството ѝ на бенефициент по проекти по мярка 7.2. Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура и мярка 7.5. Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура. С финансова помощ от Стратегията на МИГ-Община Марица в размер на 527 454лв. ще бъдат изградени тротоар на ул. „Христо Ботев“ в с. Скутаре, ще бъде реконструирана една улица в с. Маноле, както и пространството пред Културния дом в селото.

Също така ще бъде създаден туристически пункт към Културно-информационен център "Малтепе", който да популяризира туристическа дестинация "Марица", като предоставя информация за културното, природното и историческото наследство и за обектите с туристически потенциал на територията на община Марица.

През втората половина на годината бяха сключени още 9 договора с бенефициенти, седем от които са по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Така общият брой на договорите по тази подмярка става 15, а безвъзмездната финансова помощ, предоставена на земеделските производители чрез МИГ-Община Марица, е в размер на 578 775лв.

В периода септември-ноември екипът на МИГ-Община Марица проведе 3 приема на проектни предложения по три мерки от Стратегията за местно развитие. По процедура №BG06RDNP001-19.784 МИГ-Община Марица - Мярка М4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ беше подадено и оценено едно проектно предложение. По процедура № BG06RDNP001-19.754 МИГ –Община Марица Мярка М01 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура” бяха подадени и оценени две проектни предложения на читалищата в селата Бенковски и Желязно. По процедура №BG06RDNP001-19.785 МИГ-Община Марица - Мярка М6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ беше подадено и оценено едно проектно предложение за закупуване на фотографска техника за нуждите на фотографско студио. Към настоящия момент всички проведени от МИГ оценки на проектни предложения са в процес на разглеждане от ДФ „Земеделие“. 

С проведените приеми през 2023г. и входираните проектни предложения по тях, общият брой на оценените проекти по Стратегията на МИГ-Община Марица от началото на изпълнението става 121. 80 са сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на бенефициенти от територията на община Марица, а безвъзмездната финансова помощ по тях – 6 534 253лв.

Всичко това нарежда МИГ-Община Марица на челни позиции в страната по изпълнение на Стратегия за местно развитие на територията на селски район. Екипът на МИГ-Община Марица ще продължи  да работи активно и през новата година за ефективно и цялостно оползотворяване на финансовия ресурс, договорен с управляващите органи на финансиращите програми.