Ръководството на Университета по хранителни технологии в Пловдив заговори официално за проблема с условията на студентските общежития на бул. „Марица“. Както медията ни писа, студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, които са настанени в част от блоковете на УХТ, се оплакаха от често прекъсване на парното, липса на топла вода и мизерия в стаите и общите помещения.

След сигнал до медиите проблемът им стана публично достояние, а от РЗИ-Пловдив изготвиха проверка на място. По наша информация тогава част от стаите са били недостъпни, а в тези, които инспекторите са посетили – не са били констатирани нездравословни условия на живот.

Въпреки това обаче в началото на 2024г. студенти отново се обърнаха към TrafficNews с оплакване, че посрещат годината в ненормален студ. „По празниците отново беше спирано. Температурите в Пловдив ще стават все по ниски, с тази дограма няма как да не пропуска студа в стаите ни. Обаче парното работи от 17 часа вечерта до 9 сутринта, след това отново се спира. А какво правим в дните, в които е студено? Ако знаете какъв студ беше на 1ви и 2ри януари“, споделя пред наш репортер един от студентите на ПУ, която е настанена в първи блок.

Студенти от ПУ живеят в мизерия и студ, парното им се спира всеки уикенд заради икономияГотви се подписка и искане да бъде извършен основен ремонт на стаите

Какво казват от УХТ?

Още при изготвянето на първия материал по темата, медията ни се обърна към ръководството на висшето учебно заведение, за да поиска позицията им. Тя идва две седмици по-късно и в нея е посочено, че „ състоянието на петте блока „Марица“, където са настанени както наши студенти, така и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, е аналогично на условията в цялата страна“.

Причината за ниските температури в общежитията по време на Коледната ваканция е, че сградите бяха почти напълно необитаеми. Незначителният брой студенти обаче ползваха личните си отоплителни уреди. Не можеше да се очаква сградите да бъдат затоплени още на 2 януари, защото сградата и инсталацията са стари. След новогодишните празници парното работи нормално“, заявяват от ръководството. Иначе казано - парното е било спряно през всички почивни дни за студентите. 

По отношения на оплакванията от мухъл, влага и амортизирани мебели, от УХТ отговарят, че средствата, с които Университетът по хранителни технологии разполага, са крайно недостатъчни за поддръжка на твърде старите сгради.

Предлаганите цени за наем, в които са включени разходите за ток, вода, отопление, интернет и телевизия, са много ниски. Те по никакъв начин не обезпечават реалната им издръжка, нито компенсират инфлационния ръст в цените на енергоносителите и услугите. Дори не е необходимо да се посочва колко по-ниски са те спрямо наемите на квартирите на свободния пазар“ – посочва се в позицията им.

Припомняме, че цените, които студентите плащат за месечен наем са били повишени в началото на 2023г. и варират между 80 и 90лв. в зависимост от стаята. Подобна са таксите и за студенти на УХТ, които живеят в обновената база.

Въпреки всичко, ние полагаме максимални усилия, за да създадем добра битова среда на студентите. В тази връзка ръководството прие и изпълнява програма за дългосрочно обновяване на учебната база. Тя е категоричен пример за нашата визия, планове и действия за предоставяне на нормални условия за обучение и за живот на студентите. Нейното изпълнение е поетапно и се реализира в съответствие със заложените срокове“, казват още оттам.

Наблягат на това, в блок „Марица-3“ вече е с обновени условия, а в момента текат законовите срокове и процедури за неговото пускане в експлоатация. Настаняването в него ще бъде изцяло за студентите на УХТ, като в момента се разработва нов правилник.

Успоредно с това подготвяме необходимата документация за ремонта на блок „Марица-4“. Оценяваме като изключително ползотворно взаимодействието с МОН и се надяваме, че в най-кратки срокове ще бъде осигурено финансирането и ще стартира работата ни по новите проекти“, заключват в позицията си.

Прилагат и снимки на обновените стаи, чийто условия обаче чувствително се различават от действителността, в която студентите от ПУ живеят. Вижте снимки:

 

 Само че не всички студенти живеят така. Ето и снимки от стаите, изпратени ни от студенти в ПУ: