Студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които са настанени в общежитията на УХТ на бул. „Марица“, се оплакват от мизерия и липса на редовно отопление. Те са разпределени в част от свободните стаи в блокове 1, 2 и 5, където обаче условията им създават сериозен дискомфорт.

Пред TrafficNews Павлина Вълкова, която се обучава в ПУ, споделя, че миналата година е била настанена в стая със счупена дървена дограма, счупено гърне в банята и мухъл по стените. На свои разноски ремонтирала най-проблемните места и закупила нови мебели, с които да я обзаведе. Описаната картина обаче далеч не е прецедент и подобни оплаквания имат десетки нейни колеги.

От началото на отоплителния сезон започнали и проблеми от друго естество.

„Парното ни често се прекъсва, в стаите става ужасно студено предвид това, че дограмата е стара и пропуска. А когато спре парното, спира и топлата вода. Говорили сме многократно с ръководството и домакините, но оттам казват, че няма как да се отзоват“, споделя Вълкова.

Оказва се, че студентите са без парно всеки уикенд заради въведен режим на отопление. Често обаче то прекъсва и през делничните дни.

„Явно от ръководството смятат, че тогава пътуваме към родните си места, но много от нас остават тук и живеят в условия, опасни за здравето“, допълват я колеги.

Справянето с проблема обаче е в нарушение на регламента, тъй като преди няколко години след инцидент в Бургас бе забранено внасянето на електрически уреди за отопление.

„Внесли сме духалки в стаите си, за да си осигуряваме здравословна температура. Сега ние трябва да избираме дали да се разболеем, или да сме в нарушение“, споделя Вълкова.

Месечният наем, който заплащат студентите на ПУ, е бил повишен в началото на година без да е имало допитване до тях, разказват студентите.

„Миналата година плащахме 79 лв., а сега всеки месец по 107лв. за условия, които не съответстват на тази сума. Големите стаи плащат дори повече – 114лв. По-обидното обаче е, че нашите колеги от УХТ живеят в съвсем различни условия, до които студентите от ПУ не са допускани. В единия от блоковете дограмата на петия етаж е ремонтирана, но там живеят студенти от УХТ,  ние нямаме право да живеем в тези стаи“, разказва тя.

Студентите са в готовност за изготвяне на подписка, с която да потърсят правата си и да поискат от ръковоството на общежитията основен ремонт на стаите им.

„Няма как при липса на нормални условия да сме фокусирани върху образованието си“, заключват студентите.

Медията ни очаква коментар от комплексния управител на студентските общежития.

Припомняме, че поради липса на капацитет, част от студентите в Пловдивския университет, се налага да бъдат разпределени в базата на Университета по хранителни технологии. Повече за проблема вижте в друг материал на TrafficNews: 

Стотици студенти остават без общежитие заради нехайството на пловдивската общинаЕдинствените губещи са младите хора, чийто ентусиазъм, още на вратата е разбит, коментира управителя на общежитията на ПУ Светослав Енчев