Удължават мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип в Пловдив до 10 февруари включително. Това стана ясно преди минути, след като бе проведено заседание на областния оперативен щаб на тема остри респираторни заболявания.

На база анализ на данните от последните дни, от РЗИ предлагат да се удължат мерките от 1 до 10 февруари включително.

„Последната седмица наблюдаваме спад в заболеваемостта от остри респираторни вируси и грип в областта ни и във възрастова група до 65 години. Подем има във възрастова група над 65 години. Драстичен спад има при учениците от 5 до 14 години и във възрастова група от 15 до 29 години, което смятаме, че е в резултат от мерките”, каза шефката на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Сийка Димчева.

Относно учениците- те трябва да се върнат в класните стаи на 6 февруари. 60% от пробите, които са били изпратени за изследване са за грип тип А. Грип Б не е изолиран до момента в Пловдив. Най-засегната е възрастова група над 65, като мерките се удължават заради предпазването на възрастните хора.

Припомняме, че на 23 януари беше обявена грипна ваканция, която ще продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. Веднага след изтичане на грипната ваканция следват датите на междусрочната ваканция. Тя е обявена от МОН за периода - 1 до 5 февруари, което ще рече, че учениците ще се появят в класните стаи чак на 6-ти.  

За същия период се преустановява и провеждането на  извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип.

В изпратените проби до лаборатории в столицата се отчита подем на заболеваемостта, като грип тип "А" циркулира в много по-голям обем.