Казусът с ученическия стол на ОУ „Райна Княгиня” и днес  не бе решен от Общинските съветници.  Той възникна преди повече от 5 месеца след скандала с доставяната храна в детски градини в Пловдив от фирмата на Георги  Цанков -  „Фууд Диливъри Експрес“ , а местният парламент на два пъти отхвърли той да подпише договор с две училища - СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Райна Княгиня“. Компанията му спечели конкурсите в двете школа, но заради репортажите и сигналите за некачествена храна и такава с изтекъл срок на годност, тя така и не бе утвърждавана от ОбС.

На последната сесия той успя след драматично гласуване да бъде утвърден за СУ „Св. Паисий Хилендарски“, но гласовете не стигнаха за другото школо.

Георги Цанков взе ученически стол в Пловдив след обрат в последната секунда в Общинския съвет„Фууд Диливъри Експрес" ще стопанисва стола на СУ „Св. Паисий Хилендарски"

Поради това на днешната сесия предложението да се даде ученическия стол на Цанков пак бе внесено на заседанието.

Общинският съветник от „Браво, Пловдив” Яна Димитрова отново заяви, че от групата няма как да подкрепят подобно решение.

„Изправени  сме пред решение, което чисто нормативно ни въвежда в полемика, в която трудно ще излезем. Това не означава да нямаме морал и принципи, като поставяме децата в риск, позволявайки на хора, които са компрометирани да ги изхранват. Трябва да действаме  отговорно кой да храни децата ни занапред”, заяви Димитрова. Тя допълни, че родители от ОУ „Райна Княгиня” са се свързали с нея, за да изразят позицията си, че са недоволни от начина, по който се изхранват децата им. Те обаче се страхували да излязат с имената си.

Общинските съветници Али Байрям и Стефан Шилев репликираха Димитрова, че при тях няма такива оплаквания, като поискаха повече информация, за да вземат решение за търга.

Димитър Колев от ГЕРБ заяви, че трябва да се вземе решение от ОбС – да се потвърди или отхвърли.

„Не може да сменим наредбата, тъй като по закон ОбС утвърждава тези конкурси. Предлагам да отхвърлим тази точка и да отидем на нов конкурс.  Не съм инспектор от ОБДХ, за да коментирам качеството на храната, но съм общински съветник.

Мога да кажа, че в комисията, утвърдила избора на фирмата, Общинският съвет не е бил представен добре в миналия мандат. От 8 съветници, избрани в комисията, едва трима са определили правилата, а само двама са подписали протокола за избор на участник”, заяви бившият районен кмет.  Друг негов съпартиец Веселин Маневски заяви, че трябва да се търси вариант родителските настоятелства да участват в конкурсите за избор на фирми.

След дадена почивка, поискана от ГЕРБ, зам.-кметът Иван Стоянов от името на вносителя поиска да се отложи точката за следващата сесия, като то бе прието от местния парламент.

Очаква се на следващата сесия да се предложи прекратяването на конкурса и стартирането на нова процедура, кой да стопанисва стола на ОУ „Райна Княгиня”.