Социалните работници в Пловдив излизат на протест. За един чат те спират работа с искане за увеличение на работните заплати.

Възнагражденията на служителите са изключително ниски, те са между 1000 и 1200 лв, заявиха протестиращите. Те настояват за 30% увеличение. Протестиращите казаха, че не са получавали индексация от две години, а младите хора не желаят да работят в социалните служби, заради ниските заплати. Натоварването на социалните работници е много голямо, работата постоянно се увеличава, изискванията също, но заплатите не се променят, казаха те пред Нова телевизия.

Ако не ни чуят ще продължим с безсрочни стачни действия, заявиха социалните служители.

Исканията на работещите са:

  • 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;
  • Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;
  • Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;
  • Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

Ето и какво още пишат от синдикалната организация:

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева и именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-та. Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм!