Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание за  Кармата.

Карма е всъщност Закон за компенсациите. Да наваксаме пропуснатото чрез компенсиране на наши грешки.

Кармичен закон за компенсациите – Да създадеш себе си

Над вратата на един мъдрец е гравирано послание за кармата: "Каквото и да се случи, опитайте до го превъзмогнете, за да можете да продължите напред. Каквото и да се случи, а то определено ще се случи, направете каквото е възможно за да го предотвратите -Това е сигурно. Следователно най-добрият курс е да останете мълчаливи.“

Думите на този мъдрец са ключ към Кармата, да осъзнаем, че следва да изплатим кармичният си дълг като надграждане на самите нас, да създадем себе си. Както е казал Джордж Бърнард Шоу:  "Животът не е за намиране на себе си. Животът е за създаване на себе си ".

Ние сме родени в определени обстоятелства, култури, места на земята, богатство или бедност, със специфична генетика, таланти и недостатъци. Ние нямаме никакъв контрол над тези обстоятелства  - може би… Нищо не повдига повече въпроси или е погрешно разбрано от понятието Карма.

Колелото на кармата е идеята, че всичко в нашия живот се дължи на минали действия и че настоящите действия засягат бъдещето ни в този или следващ  живот. Карма е свързана с прераждането. Всяко действие, което взимаме от живота, се излъчва от нас като камък хвърлен във водата. Образованите вълни от това ни действие  имат невероятни последици за другите и ще се върнат към нас в някакъв момент във времето.  Сиреч наранявайки някого по един или друг начин, с обида или с физическо действие ние  ще получим същото - “Каквото посееш, това и ще пожънеш”.

Резултатът от предишните ни действия са като ехо, и те не могат да бъдат избегнати. Карма е сложно свързана с причинно-следствената връзка. Щом станете съзнателни и имате достъп до по-високите етапи на пробуждане и просветление (осъзнаване), когато вече се идентифицирате със  "себе си", тогава можете да излезете от кармичното колело на живота, този безкраен цикъл на прераждането и вашата лична карма ви предоставя възможност да вървите напред. Това е целта на духовната практика на Кармата.

Принципът на кармата или на "закона на кармата" е идеята, че целият живот се управлява от система на причинност и действие, действие и реакция, в която вашите дела имат съответни ефекти върху бъдещето. Карма е точна наука - Това е универсален закон, по същия начин, по който гравитацията е закон на природата. Ако скочиш от висока сграда, най-вероятно ще погинеш, а ако навредиш на някого, в определен момент ще бъдеш наранен. Науката е открила, че всичко в природата се подчинява на законите. Тези природни закони са безпристрастни и безразборни.

Законът на кармата гласи, че когато сееш, ще пожънеш стократно. Всяко едно действие, което предприемаме, е като едно малко семе, което засаждаме. Семената в крайна сметка ще растат и както е в природата, някои семена процъфтяват по-бързо от други. Някои семена ще узреят бързо, а други могат да отнемат десетилетия или цял един живот. Ала едно е сигурно, семето ще узрее и ще трябва да се изправим пред резултата от нашите действия. Нашият сноп на жетвата е 100% резултат от нашите предишни действия, думи и мисли.

Последствията или ефектите от кармата могат да бъдат описани в две форми: Плод или Резултат. Това видими или невидим ефект, който обикновено е непосредствен днес и сега, или в текущия ни живот. За разлика от Плода, Резултатите са невидими ефекти, продуцирани вътре в човека, поради кармата, трансформиране и засягане на способността му да бъде щастлив или нещастен в този живот и бъдещите му инкарнации. По този начин кармата е принцип на психологията и навика. Кармични навици или семена, създават природата на хората, повлияват на нашето самосъзнание  през нашето житие и битие.

Науката за кармата допълнително се усложнява от различните нива на кармата. Имаме лична карма, семейна и предсказвателна карма, обществена карма, национална карма и така нататък. Всички тези нива на карма взаимодействат помежду си.

“Кармата е универсален закон както гравитацията е закон на природата” - Кармен Кордова.

Принципи на Кармата

Кармата работи чрез процес на различни възраждания - прераждания. Добрите или лошите действия създават импулси (самскари) или тенденции (васана) в съзнанието, което във времето ще доведат до повече действия и карма. Семената на кармата се пренасят във финото тяло или в енергийното тяло, в което душата се трансмигрира. Физическото тяло е полето, в което се изпитва плода на кармата и където трупаме още повече  кармични процеси.  Според Буда: “Няма да бъдете наказани за гнева си, ще бъдете наказани от гнева си.”

 

Защо се случват на "лоши" хора добри неща, и лоши неща на "добри" хора?

Кармата е начин да обясним нещастието в света, за онези, които изглежда не го заслужават. Може ли тяхното нещастие да се дължи на грешни действия в предишния им живот? Чрез този обектив можем да разберем, защо един човек в автомобилна катастрофа оцелява, а всички останали пътници не оцеляват.

Кармата се основава на закона за причината и следствието(както бе споменато). Или още по илюстративно - всяко действие си има противодействие. Всяка мисъл, всяка дума - изречена или прочетена, всяко действие създава енергия, която изпраща определени пулсации (вибрации) през времето и пространството. Всеизвестно е, че енергията не се губи - тя само променя формата си. Независимо дали излъчената енергия е положителна или отрицателна в определен момент тя се връща.

Посееш ли зло, останалите себеподобни те определят за лош човек. В един „момент“ осъзнаваш грешката си - изплащаш старият кармичният дълг и получаваш нов  кармичен „кредит“ и съответно започват да ти се случват добри неща, ала за дълго време или за цял един живот ти ще си останеш за останалите лош човек.  И обратно, ти си добър човек, или хората те определят като такъв, ала допускаш една и съща грешка. За останалите ще си останеш добър човек, но с изчерпан кармичен „лимит“ и следва да изплатиш натрупаните кармични дългове.

Кармата не е начин на поведение, тя е закон. За разлика от светските закони при кармата няма амнистия или помилване докато не изчистиш своите кармични дългове няма да бъдеш освободен.  Или опростено: На лошите хора им се случват добри неща, защото в предната инкарнация са изплатили кармичните натрупвания, на добрите хора ще им се случват лоши неща, защото не са изплатили преди това своите кармични дългове. Звучи несправедливо може би, но такива са Вселенските закони в частност за причината и следствието.

Разбирането на кармата може да помогне да се сложи край на психическото мъчение. Забелязали ли сте някога, че си мислите или казвате: Няма значение, Господ гледа и този лош човек ще си получи своята карма?  Знам, че всичко на този свят се връща, каквото и да означава това. В моменти на гняв, предателство, болка, определено си мислим, че "не се замисляй толкова, кармата ще търси отговорност и ще го/ги накаже". Но кармата не е този бияч ​​с голяма пръчка, която ни бие за нашите простъпки дори и за резултата. Да, кармата е универсален закон, но е далеч по-значим и смислен за нашето съзнание и успех в човешкия живот, отколкото си го представяме с оскъдните си пет сетива.

 

Същинското значение на кармата

Ако наистина разберете що е кармата – закон за компенсациите, толкова много може да падне завесата пред вас. Повтарящите се негативни мисли за живота ви отпадат, когато осъзнавате, че сте създали абсолютно всичко и сте причинили всичко, което се случва точно сега. В даден момент от живота си сте избрали това чрез вашите действия. Това е много отрезвяващо, от една страна, и въпреки това може да бъде еднакво освободително.

Това означава, че имате силата на положителен отговор, без значение каква е ситуацията. Не става дума за обвинения към себе си или към другите. Нито пък да се каже, че  съдбата е определила коварна болест за вас. Това е по-скоро като смирение, разбиране, че може би сте наранили някой друг, може би сте предали някого или сте взели нещо от някой друг, в отминало време.

Разбирането на кармата е за отваряне на сърцето ви към по-голямо състрадание и доброта, за себе си и за другите. Пожарът на гнева следва час по скоро да бъде потушен, отмъщението затворено в карцер, обидата да се заключи. Защото няма по голямо страдание от това да ненавиждаш някого и да страдаш от собствената си омраза… Вместо да реагираме ядосано, би било по-добре да се справим със собствената си обида, да обмислим ситуацията дълбоко в себе си преди да си отговорим, за да не създавам по-нататъшна лоша карма за себе си.

Далай Лама казва: "Когато смятате, че всичко е виновен за някой друг, ще пострадате много. Когато разберете, че всичко идва само от вас, ще научите как да живеете в мир, и в радост“.

Понякога не можем да контролираме това, което се случва в нашия свят, но можем абсолютно да контролираме, как реагираме на това, което се случва. Това е огромно предизвикателство, когато сме в разгара на спор или когато сме били отхвърлени или омерзени. Но ако можем да спрем емоционалните си пориви и да сме наясно в този момент  реагирайки с мъдрост, най-вероятно можем да се спасим от безкраен цикъл от нараняване и загуба. Независимо дали вярвате в кармата или не, тя ви засяга и принципите й могат да ви помогнат да живеете един по-добър живот.

Сега разбирате ли гравираната мъдрост: “Следователно най-добрият курс е да останете мълчаливи.“- Тишината в нас…

 В публикацията съм използвал фрагменти от Ариел Решел

 Изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.