Да караш на Рогошко шосе се е превърнало в игра на руска ролетка. Не знаеш дали ще останеш без гуми, колко ще излезе ремонта на колата ти и дори много по-песимистични сценарии, свързани с необратими последствия за здравето и живота на преминаващите. 

Входно-изходната артерия, която бе палиетивно закърпена в началото на декември, отново е в отчайващо състояние. Огромни кратери са изпъстрили шосето и "жертвите" не закъсняха. 

Шофьор разпра гумите си в една от дупките и само благодарение на това, че гумите на автомобила са от типа "Run-flat" предотвратява тежък инцидент. Това е технология за създаване на пневматични автомобилни гуми, които са проектирани да се противопоставят на ефектите на дефлация при пробиване и да позволява на превозното средство да продължи да се движи с намалена скорост - под 90 км/ч - и на ограничени разстояния - обикновено от 16 км до 80 км, в зависимост от вида на гумата.

Друг шофьор обаче може да няма същия късмет. 

При последното закърпване на дупки след сигнал от TrafficNews към районният кмет Стоян Алексиев, той искрено призна, че не знае до кога ще издържи кърпежът. Видно е, че част от дупките по трасето са новооткрили се, а при други ремонтът не е издържал. Дъждовете спомогнаха "находките" по пътя да се умножат. За маркировка не може да става и дума. Пловдивчани даже умуват дали някога е имало такава по артерията. 

Именно поради факта, че трасето в отчайващо състояние, Алексиев коментира още през декември, че трябва цялостен ремонт на отсечката. 

Пари за реконструкцията на шосето няма предвидени в Бюджет 2021, макар проект за него да има още от 2017 година.

Проектът включва основен ремонт на пътната артерия от моста на Адата до землището на град Пловдив. Дейностите предвиждат изграждане на ВиК мрежа, ново улично осветление, озеленяване, велоалея и поставяне на нова тротоарна настилка. Пътят е  проектиран, така че да отговаря на изискванията за преминаване на интензивен трафик от тежкотоварни камиони. В този етап се предвижда ремонт и запазване на съществуващите габарити, както и реконструкция на улицата, водеща към ПИМК и Дунапак, както и  другите предприятия.

Община Пловдив ще се опита да вкара шосето през европейските фондове, които се отварят от 2021 година. През следващия програмен период  има голямо перо за реализацията на проекти за свързаност между общините. Рогошко шосе може да получи такова финасиране, тъй като свързва Пловдив с Община Марица.

За момента обаче пари няма, а шофьорите продължават да бъдат принудени да минават през рисковото шосе ежедневно.

Вижте само част от Рогошко шосе: