Високите цени на стоките са сериозен проблем в последните месеци. Много от цените на плодовете и зеленчуците по пловдивските пазари достигнаха рекордни размери. Най-голямо впечатление прави огромното покачване в стойността на краставиците – цената им за килограм достигна 8,50 лева. Към тях, ако добавим цената на доматите от 6,5 лева и на сиренето около 15 лв./кг, то цената на любимата шопска салата гони 10 лв. порцията. 

Защо поскъпването на храните у нас е двойно на това в ЕС и ще има ли спад на цените?Очаква се първият спад на цените да бъде при млечните продукти

Репортер на TrafficNews посети няколко пазара в Пловдив, за да проследи цените на стоките. Оказа се, че на пазара в близост до Гребната база зеленчуците са по-скъпи от тези на Четвъртък пазара.  

Най-високата цена на краставиците на пазар „Гребна база” е 8,50 лв., а най-ниската – 4,50 лв., но търговците обясниха, че това е за стока „трето качество”. Най-високата цена на този продукт на „Четвъртък пазара” е 7,50 лв., а най-ниската – 4,50 лв., но отново за продукт с ниско качество.

Стойността на доматите и на двата пазара е почти еднаква – средната им цена е 6-6,50 лв. за килограм. Драстични разлики в цените и на останалите стоки няма – морковите са на цена от 2 лв./кг., ябълките – 3,50 лв./кг., картофите – около 2 лв./кг. Покачване има и в цените на чушките. Червените чушки са достигнали цена от 5 лв./кг., а тези сорт „Калифорния” – 6 лв./кг.

Търговците не приемат тези покачвания в стойността на стоките за нормални.

На борсата на Първенец всяка седмица се търгуват между 50 и 100 тона краставици. Те са вносни, най-вече от Гърция. Почти никой от нас не може да си позволи да гледа собствена продукция през зимата. Торовете са безбожно скъпи, нямаме възможност да отопляваме оранжерии, тъй като трябва да ползваме промишлен ток, а той е много скъп”, обясни собственик на сергия на един от пазарите.

Загубихме клиенти, повечето хора предпочитат да си вземат зеленчуци от големите магазини, защото е по-евтино. Други пък идват и си взимат 1 краставица и 1 домат. Има и такива, на които не им правят впечатление високите цени, но те са единици. Според мен е много скъпо, затова и не се чудя защо хората не идват”, обясни друг собственик на сергия.

Според тях вината не е в тържището, а в неблагоприятните условия за отглеждане на българска стока. Вина трябва да се търси и в граничните пунктове, през които влизат зеленчуците у нас, тъй като те смятат, че там не се упражнява достатъчен контрол.

Огромното покачване на цените в страната е проблемът. Не ни дават възможност да произвеждаме българска стока, принудени сме да внасяме от чужди държави. Когато купуваш от друга страна на каквато сума продават, на такава купуваш. Ако искаш ще вземеш, ако не искаш няма. Но крайният потребител не се интересува от тези неща. Той си мисли, че ние надуваме цените и смятаме, че са нормални, дори са ни малко. Когато отидем на борсата и вземем стока за 5-6 лв. килограма, няма как да я пуснем на същата цена. И ние храним семейства”, коментира техен колега.

Именно липсата на българска продукция позволява на вносителите да диктуват цените на плодовете и зеленчуците в момента. Според търговците, за нормализиране на стойностите на стоките ще може да се говори след 2-3 месеца, когато климатичните условия станат благоприятни за отглеждането им на родна земя. Те обясниха, че производителите смятат да изчакат температурите да се покачат, за да отопляват оранжериите само вечер. Към момента те не смятат да излязат на протест, тъй като не мислят, че той би имал ефект.

Стоки на пазар "Гребна база"

Стоки на "Четвъртък пазара"