Броят на заболелите от грип в Пловдив спада. В момента общата заболяемост за града е 147,007 на 10 000 души, а при обявяването на епидемичната обстановка те бяха 179.62 на 10 000. Това съобщи д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив пред репортер на медията ни.  

Утре областният управител  Ангел Стоев свиква Областния оперативен щаб, който ще се проведе съвместно с щаба към РЗИ-Пловдив. На него ще се вземат и решение за мерките.

Удължават ли ваканцията на учениците в Пловдив?Ангел Стоев свиква Областния оперативен щаб утре

„В момента наблюдаваме спад на заболяемостта, намираме се точно на епидемичното ниво. Във възрастова група от 0 до 4 г. заболелите са под 99 персентила, от 15 до 29 г. също има спад, само във възрастова група над 65 г. са над 99 персентила. Миналия понеделник болните бяха 200,82 на 10 000 души. Смятаме, че въвеждането на мерките за ограничаване на разпространението на грип и ОРЗ помогнаха за по-бързото справяне с проблема”, обясни тя.

Панайотова допълни, че от изследваните проби е изолиран само грип тип А. Според нея не се очаква мерките да бъдат удължени.

„Учениците се връщат в класните стаи днес, но не очакваме да има повишаване на заболеваемостта. Нашите прогнози са, че следващия понеделник ще наблюдаваме още по-голям спад на случаите на грип в областта”, заключи тя.

Припомняме, че на 30 януари удължиха мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип в Пловдив до 10 февруари включително. Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

На 23 януари беше обявена грипна ваканция, която продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. Веднага след изтичане на грипната ваканция започна междусрочната ваканция. Тя беше обявена от МОН за периода от 1 до 5 февруари. На 6 февруари учениците се завръщат в класните стаи.  

За същия период беше преустановено и провеждането на  извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип.