На 5 януари в небето на Пловдив отново се разстели гъст черен дим – токсичен и зловонен.  А хиляди граждани станаха пасивни жертви на поредния произвол в ромските махали, където бяха запалени отпадъци и гуми.

В деня на пожара три коли от огнеборци се отзоваха на терен, за да погасят огъня. С тях  пристигнали и екипи на Общинска полиция. Както можете да се досетите – извършителите не са били открити на място. На място са били еколози, служители на „Чистота“, които да почистят периметъра. За пореден път.

Къде сте РИОСВ-Пловдив, пожарна и полиция? Пак тровят града!Черна димна перелина застели града

На терен пристигнали и служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив. „Към 16:45ч. беше получен сигнал за гъст черен пушек, идващ от Шекер махала. Експерти предприеха незабавна проверка и бяха на място в 17:15 часа. Те установиха, че в района на Окръжна болница на площ от около 100 кв. метра се извършва нерегламентирано изгаряне на отпадъци от разнороден произход“, посочиха от пресцентъра на екоинспекцията.

РИОСВ са сезирали Районна прокуратура – Пловдив, откъдето се очаква да образуват производство срещу неизвестен извършител.

Медията ни научи още, че като последваща мярка предстои общинска полиция, общинска охрана и екипи на 3РУ да създадат нов график за обхождане на района. Съвместно те са поели ангажимента да патрулират засилено около сметища в Шекер махала, около моста на Ален мак и останалите локации в „Северен“, които са незаконно заселени от ромски гета. Това потвърди зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.

Като част от мерките, приложени за справяне с честите пожари на незаконното сметище до КАТ-Пловдив, бе отдаването на терена под наем. Неговата безстопанственост може и скоро да приключи.

Сметището, обгазяващо ежедневно Пловдив, става паркинг или автосалон – пуснаха търг за имотаНачалната цена на терена от 2,8 дка на ул. „Напредък” е 1686 лева

 „От тези палежи не се диша в района. Недопустимо е. Това е частна земя на градски транспорт, която в момента се стопанисва от синдик. Ние няма как да изведем самонастанилите се роми. Пращаме сигнали до полицията, социалните бяха ходили дори. Каквито правомощия имаме, сме го приложили. Всички вдигат ръце“, заяви Стоян Алексиев.

Проведеният търг за поземления имот на ул. „Напредък“ е бил спечелен от частна фирма, заяви Стоян Алексиев пред TrafficNews. Тя ще има възможност да изгради върху трите декара площ автосалон или паркинг. В случай, че частникът е доволен от предложените условия и подпише договор с районната администрация, той ще вземе терена за повече от 5 години.

На сайта на район „Северен“ все още няма подробни данни за това коя е фирмата, спечелила наддаването. Припомняме, че търгът се проведе на през ноември миналата година, като началната му цена започна от 1686 лева. Това е втора процедура, в която се направи опит мястото да бъде облагородено. Преди година от район „Северен” бяха провели търг, като софийска фирма взе терена срещу 2500 лева, за да направи автосалон. В последствие се оказа, че имотът е бил разделен на части и от 7,6 дка, мястото за паркинг/автосалон е останало 2,8 дка, а другите са за улична регулация.

Оказва се за пореден път редица институции се задействат в опит да се справят с произвола на недобросъвестни граждани. На въпрос могат ли да се очакват положителни крайни резултати обаче е трудно да се отговори. До тези съмнения се стига след години на опити от страна на местната власт и органите на реда да се справят с произвола на неколцина ромски гета. Последните пък продължават да си експериментират с тях, вероятно защото живеят с усещането за безнаказаност.

Но преди да даваме оценка за това ще има ли резултат от проверките – да дадем шанс на институциите. Ще влязат ли в правомощията си – нещо, за което гражданите от години алармират, предстои да разберем.

Очаквайте подробности!