Община Пловдив избра фирма за ремонта на  административната база на общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”. На първо място е било класирана компанията, регистрирана на бул. „Дунав“ -  „Корект фактор“ ЕООД с управител Илия Герджиков. Индикативната стойност на поръчката бе 2,5 млн. лева без ДДС, или 3 млн. лева с налога. Офертата на избраната фирма е била 2,497 хил. лева, като до финала са били допуснати още две фирми „НСК София” и „Интерхолд“.

Прави впечатление, че за изпълнител е избрана фирмата с най-висока оферта, която се различава съществено от втората компания -  „НСК София“. Втората е дала оферта от 2,021 млн. лева, като разликата е близо половин милион лева.

Въпреки това „Корект фактор“ е била избрана на първо място с внушителните 92 точки, на второ място е била софийската фирма със 76 точки, а трета „Интерхолд“ със 70 точки. Последната фирма е дала оферта от 2,339 млн. лева.

Огромната разлика от 500 хил. лева е била „стопена“ заради критерия „качество и организация“ на работния процес. В условията на поръчката тя заема 60% при оценката, а най-ниска цена – 40%.  По този начин комисията към Община Пловдив е дала максималния брой точки на първата фирма.  Другите две компании – „Пирс – Д“ и „Стосин 2010“ са били отстранени.  Към момента няма жалба в КЗК, което значи, че може да се сключи и договор с компанията.

Базата, която е от над 7 дка е в окаяно състояние и чака ремонт от години. Поради това Община Пловдив включи ремонта й  в 10-милионния заем за чист въздух, като другите 7 млн. лева са за техника на двете ОП-та.

Теренът от 6600 квадратни метра, където се позиционирани машините няма да бъде асфалтиран. Там ще бъдат положение вибропресовани бетонни паркинг блокове известни като перфо плочи. Това е т.нар. „зелена настилка” и представляват плочи, в които има дупки. Под тях се слага пясъчна основа и хумус, като се затревяват.

Освен настилката, в поръчката е заложено и ремонт на три помощни сгради с обща площ от 2258 кв.м. Това са т.нар. бараки, където се помещава администрацията на двете ОП-та.

5 фирми искат ремонта на базата на „Чистота” за 3 млн., слагат перфо плочи вместо асфалтОт третия път се намери компания, която да предложи джипове на общинското предприятие