Без произшествия приключиха протестът и контрапротестът на Альоша. Припомняме, че по-рано днес имаше организирана демонстрация с искане за демонтажа на паметника. Междувременно се оказа, че поддръжници за оставането на паметника на мястото му също са входирали желание за протест на същото място и преди началото на другия протест са се изкачили на върха.

Така първите останаха на долната площадка, където служители на полиция, жандармерия и общинска полиция на плътни кордони не допускаха смесване на хората, за да се избегне ескалация на напрежението.

И докато отгоре защитниците на Альоша, около 20 души, с опънато българско знаме настояваха за запазването му, защото той е част от българската история, в подножието другата група, подкрепяща демонтажа, настояваха също да бъдат допуснати до върха.

Според защитниците на паметника органите на реда разделят двете групи хора, защото „хората, които са срещу паметника, неведнъж са извършвали престъпления - драскали са, има нарушени орнаменти...“ . Въпреки това Николай Аргиров, един от участниците на „горния“ протест, сподели за TrafficNews.bg, че не очаква да се стигне до провокации и ескалиране на напрежението.

Друг гражданин сподели, че Альоша е български паметник, защото „той е построен от българското общестжо, с български пари“. Именно затова са се събрали и дошли, за да запазят труда и парите, вложени от предците им.

"Флагът символизира българщината у нас, а иначе ние сме тук да защитим един антифашистки символ. Виждаме, че като цяло има война срещу антифашистките символи в България и затова сме тук", обясни един от защитниците.

Долу, на долната площадка, исканията бяха за демонтиране на паметника и на негово място да бъде изграден друг, на български герой. Събраха се около стотина души, сред които беше общинският съветник от Демократична България Владимир Славенски, а също и агитка с близо 50 фена на футболния клуб "Локомотив".

Светлозар Раянов от гражданската инициатива „Искаме български паметник“ сподели, че са избрали датата 23 февруари заради честването в миналото на празника на Съветската армия на нея. „Друг повод е нестихващата вече две години война в Украйна. Досега някак демократичната общност през годините търпеше този паметник с идеята да не дразним руснаците, защото те са много чужствителни на тази тема. И само мир да има, но както виждаме, вече и мир няма. Така че вече няма никакво основание да търпим такъв паметник, който дори не е български.“

На въпроса Защо Альоша трябва да бъде демонтиран, Раянов заяви, че „на такива ключови, знакови места, които са видни отвсякъде, трябва да има паметници на български изявени герои или държавни символи на България. Това е практика във всички нормални държави - символите на държавността и националните герои са на централно място, а тук, в Пловдив, на това най-централно място се издига паметник на чужда армия.“

Според него „най-логично е на това място да е паметник на Апостола на свободата, защото този хълм се нарича „Хълм на освободителите“. А сега Васил Левски стои много години в подножието на хълма в една закътана градинка. Самият паметник е не по-висок от 2 метра, а този се извисява на 18 м. над целия град.“

Според друг участник в протеста "паметникът е позор за България, тъй като това са поробителни, а не освободителни войни".По думите на друг, "Альоша пречи не толкова на зрението, колкото на душата, защото живеем повече от 45 години с тази болка".

Обрат: Протест и контрапротест за съдбата на Альоша смениха местата сиПолицейското присъствие е засилено